Hoogsensitiviteit werkt
BOEKRECENSIE
Hoogsensitiviteit werkt!
van Maria Schreuders
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Arja las het boek ‘Hoogsensitiviteit werkt’. Een boek dat gaat over hoe je zo met je hoogsensitiviteit kan omgaan, dat je al je talenten kunt inzetten.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek ziet er aantrekkelijk uit, met een vrolijk plaatje van een boom met gekleurde bladeren op de cover. Info over inhoud en auteur op de achterflap zijn duidelijk. De inhoudsopgave is wat summier, dwz ; alleen de titels van de hoofdstukken worden genoemd. Bij doorbladeren vallen een paar duidelijke illustraties op en overzichtelijke tabellen. Instructies voor oefeningen staan in een grijs kader, met symbolen voor het soort oefening: Zelfzorg, visualisatie, inzicht, het hoogsensitieve brein.
Het is ongedwongen en vlot geschreven, zeer goed leesbaar.
Wat voor soort boek is het?
Het is vooral een zelfhulp- en studieboek. In de delen met achtergrondinformatie worden aanleiding tot en doel en werkwijze van de oefeningen helder uitgelegd.
Algemene gegevens
- Titel: Hoogsensitiviteit werkt!
- Auteur: Maria Schreuders
- Uitgeverij: Booklight
- Aantal pagina’s: 219
- Jaar van uitgave: 2021
Korte samenvatting:
De ondertitel van het boek is heel geschikt als ultrakorte samenvatting: “Laat je sterke kanten tot bloei komen op de werkvloer, door aandacht voor je kwetsbaarheid”
Voor wie is het boek geschikt?
Voor (hooggevoelige) volwassenen, te gebruiken als informatiebron en zelfhulpboek. Veel voorkennis over hoogsensitiviteit is niet nodig. Ook is het geschikt voor HSP-coaches als inspiratiebron voor oefeningen. Qua theorie staat er voor professionals niet veel nieuwe informatie in.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Benadering is vanuit de positie van de auteur als loopbaancoach. Met ook verwijzingen naar (wetenschappelijke) inzichten van andere auteurs. Met overal een duidelijke bronvermelding.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Een zeer positieve benadering van hooggevoeligheid, vooral als talent. Ook de valkuilen worden benaderd vanuit de gedachte dat er altijd een positief element of goede bedoeling aan te wijzen is.
Wat is het belangrijkste thema?
Hoogsensitiviteit als waardevolle eigenschap en hoe daar zo mee om te gaan dat je die eigenschap optimaal tot bloei laat komen.
Kun je de boodschap/kern van het boek samenvatten?
Hoe kun je zo met je hoogsensitiviteit omgaan dat je al je talenten kunt inzetten zonder in allerlei hg-valkuilen terecht te komen? En ook: als HSP heb je veel kwaliteiten waar jijzelf en anderen veel plezier van kunnen hebben.
Er is veel aandacht voor HSP en werk, maar het boek start met focus op de HSP als privé-persoon en hoe die het beste met zichzelf om kan gaan. Met als eerste hoofdstuk informatie over hoogsensitiviteit als zodanig en daarna drie hoofdstukken met als titels: zelfzorg, zelfbeeld en zelfwaardering.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Algemene informatie over hooggevoeligheid, maar vooral: hoe ga je daar in de praktijk mee om? Voor die laatste vraag vind je als lezer heel veel praktische oefeningen, waarbij de auteur je als het ware bij de hand neemt in het proces naar meer zelfkennis, zelfwaardering, zelfvertrouwen en verbeteren van je dagelijks functioneren.
Zou je het boek aanraden of juist niet?
Het boek lijkt me geschikt voor iedereen die bezig is zijn of haar hoogsensitiviteit te ontdekken en die wil leren om zichzelf daarbij goed en liefdevol te ondersteunen. Ook voor wie zichzelf al langer kent als hoogsensitief en daarbij behoefte heeft aan praktische handvaten, kan het een goede hulpbron zijn.
Voor hulpverleners die het onderwerp nog niet zo goed kennen en voor de geïnteresseerde leek is het ook de moeite waard.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Ik heb geen nieuwe informatie gelezen. Vergelijking met andere boeken: qua algemene informatie is het mogelijk wat summier, als praktisch handvat voor iemand die beter wil leren omgaan met de eigen hoogsensitiviteit vind ik dit een zeer aanbevelenswaardig boek.
Wat is je favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Heel inzichtelijk vind ik de uitleg over drie emotieregulatiesystemen: het gevaarsysteem, het jaagsysteem en het geruststellingssysteem. Voor mij ook niet nieuw, maar hier wel goed uitgelegd (schema op pag 33).
Belangrijk thema in mijn ogen: De uitleg over en de oefeningen met de ‘interne criticus’ (pag 97 ev). Goede uitleg en mooie oefeningen.
Achterin het boek een goed en helder overzicht van alle in het boek beschreven oefeningen, met de pagina waar ze terug te vinden zijn.
Wat is je minder favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Op pag 66 noemt de auteur het thema hoogbegaafdheid. Dat wordt hier min of meer gelijkgesteld met ‘extra intelligentie’. Wat absoluut onjuist is. Het is een heel palet aan persoonlijke eigenschappen die bij elkaar ervoor zorgen dat iemand hoogbegaafd genoemd kan worden. De zin “behalve dat hoogbegaafden een hoog IQ hebben, gaat bij hen ook het denkproces sneller” roept vooral deze vraag op: Kun je dan ook een hoog IQ hebben met een trager verlopend denkproces? Dat is niet het geval. Dat snelle denken is juist een van de kenmerkende elementen van hoogbegaafdheid.
Ander puntje van kritiek: voor het kunnen nazoeken van een sub-onderwerp was het wellicht handiger geweest als ook de verschillende onderdelen/paragrafen van de hoofdstukken vermeld zouden zijn.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef een 8!