HSP boekjes
BOEKRECENSIE
HSP – Hulp bij stress en overprikkeling
HSP – Hulp bij denken en emoties
van Renée Merkensteijn
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Arja las de twee boekjes van Renée Merkestijn. Twee kleine boekjes met veel praktische tips voor hoe te leven met hooggevoeligheid.
Wat is je eerste indruk van de boekjes?
Leuke kleine boekjes, die makkelijk hanteerbaar zijn. Op de cover vind je natuurfoto’s in overwegend geel en groene kleuren.
Op de achterflap staat een duidelijke samenvatting van e inhoud. Van de auteur vind op de achterflap een mooie foto plaats, maar geen verdere informatie wie ze is.
Het boekje ‘HSP- hulp bij overprikkeling en stress’ bevat ongeveer 30, in alfabetische volgorde gezette onderwerpen. Voorbeelden: van Aandacht, Endorfinen, Energetisch, Rust en Slaap, Schoonheid, Visualisatie tot Zelfaanvaarding. Met in de verschillende onderdelen vet gedrukte woorden als dat onderwerp ook onder een eigen lemma aan de orde komt.
Het tweede deel geeft informatie en adviezen in het kader van de menselijke functies denken en voelen.
De boekjes zijn aantrekkelijk geschreven in een vriendelijke en lezer-ondersteunende stijl.
Wat voor soort boekjes zijn het?
Het is vooral een zelfhulpboek, met korte, krachtige, samenvattende achtergrondinformatie over HSP. De nadruk ligt op allerlei praktische adviezen. Een studieboek is het in mijn ogen niet. Daarvoor staat er te weinig wetenschappelijke informatie in en nodigt het te weinig uit om ergens nog eens dieper over na te denken. Ook is er geen notenapparaat of literatuurlijst.
Algemene gegevens
- Titels:
- HSP-hulp bij stress en overprikkeling
- HSP-hulp bij denken en emoties
- Auteur: Renée Merkestijn
- Uitgeverij: www.gigaboek.nl
- Aantal pagina’s: 95 en 84
- Jaar van uitgave: 2016 en 2020
Korte samenvatting:
Twee kleine boekjes met veel praktische tips voor hoe te leven met hooggevoeligheid.
Voor wie zijn de boekjes geschikt?
De boekjes zijn geschikt voor volwassenen en dan met name volwassenen die nog niet heel veel weten over hooggevoeligheid. Het is meer gericht op degenen die zelf HSP zijn, dan op niet-hooggevoelige mensen. Hoewel het natuurlijk voor de laatsten altijd goed is om zich erin te verdiepen. Kennis over HSP vergemakkelijkt de omgang met vrienden, kennissen, familie die wel een HSP zijn. Het levert ook gespreksstof en vergroot de mogelijkheid om iemand te ondersteunen. Voor een professional die niets weet van HSP kan het behulpzaam zijn, voor de HG-deskundige of HSP-Coach staat er weinig nieuws in.
Wat is het belangrijkste thema?
Hooggevoelige volwassenen in het dagelijks leven en hoe zo goed mogelijk om te gaan met de eigen hoogsensitiviteit in alle facetten van het dagelijks leven.
Kun je de boodschap/kern van de boekjes samenvatten?
Als je HSP bent, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de specifieke HSP-valkuilen te kennen en, waar mogelijk, te vermijden.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
De boekjes hebben vooral een heel praktische insteek. Het is geschreven vanuit een hulpverlenersperspectief voor hoogsensitieve mensen die willen leren om de last te minimaliseren en de positieve kanten beter te leren kennen en uit te bouwen.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Het heeft vooral een positieve duiding. Met aandacht voor de valkuilen, maar zeker ook voor de mooie en positieve elementen.
Met als ‘uitsmijter’ van deel 2 (pagina 84) “(….)dat hooggevoeligheid juist een voordeel is, omdat je als hooggevoelig mens in staat bent het leven volop te ervaren!”
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
De boekjes geven vooral veel praktische tips. De achtergrondinformatie over HSP is tamelijk summier.
Zou je de boekjes aanraden of juist niet?
Het is zeker interessant voor iedereen die nog weinig weet over HSP en oprecht nieuwsgierig is. Als je geen behoefte hebt aan lange verhandelingen, maar wel wil weten wat het is en korte praktische adviezen wil krijgen, dan zijn de boekjes aan te raden.
Voor dat doel zou je het ook kunnen adviseren aan cliënten die nog maar net ontdekt hebben dat ze hooggevoelig zijn.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Het hangt er uiteraard vanaf wat je al weet uit andere boeken. Beide delen beginnen met een korte samenvatting van wat hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit is. Hierbij baseert de auteur zich op Elaine Aron. Voor praktische adviezen kan het zeker een leuke en aantrekkelijke eerste kennismaking zijn.
Als je op zoek bent naar uitgebreidere (wetenschappelijke) achtergronden, dan hebben deze boeken te weinig diepgang.
Wat is je favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Een goede verheldering bij het onderwerp ‘overtuigingen’ (vanaf pag 28, deel 2) vind ik de uitleg hoe sommige overtuigingen ervoor zorgen dat je als HSP je eigen behoeften voortdurend onderdrukt.
Interessant statement (pag 77, deel 2) is haar advies: “Wees voorzichtig met energetische afschermingsmethoden.”
Renée wijst op het risico dat je ‘lastige’ energie die je hebt opgepikt juist opsluit in je eigen energieveld, waardoor het probleem niet minder wordt. Ze bedoelt waarschijnlijk te zeggen dat je een dergelijke techniek vooral preventief moet gebruiken. Als je al teveel resoneert met de energie van anderen, zijn methoden om die te laten afstromen behulpzamer.
Tenslotte een heel goed advies om te voorkomen dat je teveel energie van een ander in je opneemt (pag 78, deel 2): “Houd in contacten met anderen altijd een deel van je aandacht in je eigen lichaam.”
Wat is je minder favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Ik heb niet speciaal een minder favoriete passage. Wel heb ik een sterke voorkeur voor het tweede boek, over hulp bij emoties en stress. Ik vind de onderwerpen in het eerste deel wat willekeurig gekozen en ook een beetje hap-snap. Het verhaal over denken en emoties bevat meer diepgang, er is een duidelijke opbouw en ook wat meer achtergrondinformatie.
In deel 2 wordt onderscheid gemaakt tussen overprikkeling en stress en die kan ik niet helemaal volgen. Weet ook niet of het klopt. De auteur geeft het advies om bij stress eerst via beweging te ontstressen en dan te ontspannen en bij overprikkeling juist rust te nemen. In mijn ervaring is dat onderscheid om te beginnen moeilijk te maken en wordt overprikkeling ook gewoon als ‘stress’ ervaren. Welk gedrag vervolgens het meest valt aan te raden, is voor ieder individu anders.
Nog afgezien van alle verschillende betekenissen die het woordje ‘stress’ sowieso al heeft.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Deel 1: een 7
Deel 2: een 8
Beide met inachtneming van wat ik hierboven schrijf. Verwacht geen grote nieuwe inzichten, maar profiteer wel van de praktische tips en van de positieve ondersteunende toon waarmee HSP benaderd wordt.