Luce straalt weer
BOEKRECENSIE
Luce straalt weer
van Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Luce straalt weer’. Een boek dat gaat over het thema geestelijke ondervoeding (mentale onderprikkeling) en het belang van uitdaging en ontspanning.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Hier word ik meteen enthousiast van! Josine Intrabartolo en Janneke van Olphen zijn wat mij betreft een gouden duo. De platen zijn fantastisch en het lichtje van Luce is bijna magisch om naar te kijken!
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een prentenboek voor kleuters vanaf een jaar of 4 en zeker te gebruiken tot een leeftijd van ongeveer 7/8 jaar.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt in dit boek benaderd vanuit het perspectief van het onderprikkelde kind. Dit is een interessante invalshoek, die ik nog niet eerder ben tegengekomen in een boek en zeker niet in een prentenboek.
Algemene gegevens
- Titel: Luce straalt weer
- Auteur: Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
- Uitgeverij: Scrivo Media
- Jaar van uitgave: 2021
Korte samenvatting: Vuurvliegje Luce heeft iets bijzonders: ze geeft licht als ze enthousiast is. Als ze na de vakantie weer naar school mag, straalt ze. Luce heeft zin in alle nieuwe dingen. Maar na een poosje schijnt haar lichtje steeds minder fel. Het schoolwerk vindt ze saai en in de pauzes doen ze altijd hetzelfde. Ze wil niet meer naar school.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid is een kracht als je het op de juiste manier weet in te zetten. Je moet je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen en gebruiken, zoals ik dat noem in mijn praktijk. Daar sluit dit boek naadloos op aan.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Dat is toch wel het zoeken van de juiste prikkels. Onderprikkeling is vaak lastiger te herkennen, maar in dit boek wordt het heel herkenbaar en beeldend geschreven.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Er bestaat geen prentenboek dat zo herkenbaar en specifiek de uitdaging van onderprikkeling beschrijft.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
‘Luce wil een nieuw spel spelen, ze heeft wel een goed idee. Als ze het haar vriendjes uitlegt, zeggen ze allemaal: Nee!.
Dit beschrijft voor mij de high-sesnsationseeker goed. Altijd op zoek naar nieuwe prikkels, nieuwe ideeën, maar in die ideeën vaak de omgeving niet goed mee kunnen nemen, omdat het hoogsensitieve brein op een andere manier denkt.
Heb je ook een minst favoriet deel uit het boek?
Misschien een beetje saai, maar er is niets aan dit boek wat ik niet kan waarderen. Ik denk dat dit boek juist heel erg nodig was om geschreven te worden!
Zou je dit boek aanraden? Aan wie en waarom?
Aan alle ouders zou ik dit boek aanraden met een gevoelig, high-sensationseeker in huis. Ook voor coaches, therapeuten en ib-ers is dit een fijn boek om bij de juiste kinderen in te zetten!
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Dit boek krijgt van mij een dikke 10, omdat het absoluut de tijd is om meer aandacht aan dit onderwerp te schenken.