Mijn hoofd is lava
BOEKRECENSIE
Mijn hoofd is lava
van Steven Gielis
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Mijn hoofd is lava’. Een werkboek dat je leert over boosheid, hoe je op een goede manier je boosheid kan uiten.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een helder boek en het is meteen duidelijk waar het boek over gaat. Ik denk dat alle kinderen bij het woord ‘lava’ wel een associatie hebben.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een werkboek dat je kunt gebruiken om erachter te komen waar je nu precies boos om wordt en hoe je dit dan op een goede manier kunt uiten. Voor kinderen vanaf een jaar of 6 is het boek geschikt, hier en daar zal soms wat begeleiding nodig zijn.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Dit boek gaat niet specifiek over hooggevoeligheid, maar over boosheid. Voor hooggevoelige kinderen wel erg helpend. Doordat ze alles veel intenser ervaren, is de boosheid ook veel intenser. Door hun grote reflectievermogen is dit soms moeilijker te verteren. Door dit werkboek te gebruiken kunnen ze hun boosheid beter leren besturen.
Algemene gegevens
- Titel: Mijn hoofd is lava
- Auteur: Steven Gielis
- Uitgeverij: Zitdazo
- Jaar van uitgave: 2019/2020
Boodschap van het boek: Het is oké om boos te zijn. Je kunt bij jezelf leren voelen wanneer je boos wordt en hebt daarin de keuze welk gedrag je laat zien.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Emoties mogen er zijn en je hebt de mogelijkheid om daar zelf richting aan te geven. Dit is voor hooggevoelige kinderen erg helpend.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het thema van dit boek is leren omgaan met je boosheid.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Ik ben nog niet eerder zo’n praktische werkboek tegengekomen dat je voorziet van verschillende werkvormen om meer sturing aan te kunnen brengen, met betrekking tot boosheid en gevoelens in het algemeen.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
‘….Eén dingen hebben alle emoties wel gemeen: ze zitten aan jouw binnenkant. Je kan ze niet zien. De dingen die je denkt, die je doet en die je wil zitten van binnen.’
Omdat hooggevoelige kinderen zo’n eigen denkwijze hebben, volgen ze vaak een andere logica dan mensen uit hun omgeving. Deze zin geeft voor mij heel mooi aan dat het niet van hun gezicht te lezen is en communicatie daarin dus belangrijk.
Zou je dit boek aanraden? Aan wie en waarom?
Ik raad dit boek zeker aan aan kinderen die regelmatig te maken hebben met ontploffingsgevaar. Ouders die graag met hun kind willen werken aan het effectief uiten van boosheid. Dit werkboek is ook erg fijn om te gebruiken wanneer je als coach met kinderen werkt die nog iets te leren hebben wanneer het boosheid betreft.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Ik geef dit boek een 9, heerlijk praktisch en overzichtelijk. Wanneer je kind dit werkboek doorlopen heeft, heeft het echt tools gekregen om de boosheid op een effectieve manier te uiten.