Overprikkeling bij kinderen
BOEKRECENSIE
Overprikkeling bij kinderen
van Drs. K.W. Janssen
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘Overprikkeling bij kinderen’ , een boek dat op een holistische manier kijkt naar kinderen en hun overprikkeling. Ook staan er talloze tips in en hulp bij (het voorkomen van) overprikkeling genoemd.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een dik en zwaar boek met een harde cover. Het boek bevat veel kleur en kleurige foto’s van kinderen. Op de voorkant staat eveneens een kleurige foto van een blij meisjes en de prikkelende ondertitel: ‘Nieuwe inzichten in overprikkeling bij hooggevoelige kinderen en pubers, met talloze tips, en een andere kijk op het onderwijs’.
Op de achterflap staat een uitgebreide beschrijving van de inhoud en over de auteur.
Het is een informatief boek dat tevens als naslagwerk te gebruiken is.
Hoe zou je de schrijfstijl en leesbaarheid beoordelen en waarom?
Dit boek bestaat uit drie delen.
- Deel 1 behandelt kinderen van deze tijd en pubers.
- Deel 2 behandelt overprikkeling bij kinderen.
- Deel 3 bevat ervaringen van ouders en hun kinderen en aanvullende informatie, zoals schematische overzichten.
Er wordt veel gebruik gemaakt van getekende afbeeldingen om de theorie te verduidelijken. Tevens worden belangrijke stukken in een kader geplaatst, zodat in één oogopslag helder is wat belangrijke informatie is uit het hoofdstuk.
Algemene gegevens
- Titel: Overprikkeling bij kinderen
- Auteur: Drs. K.W. Janssen
- Uitgeverij: Het lichtje, Son
- Aantal pagina’s: 277
- Jaar van uitgave: 2020
Korte samenvatting:
In dit boek wordt overprikkeling bij kinderen van deze tijd behandeld. De schrijfster heeft het in haar boek over 3 typen hoogevoelige kinderen, die elk op hun eigen manier omgaan met prikkels. Er worden bijzondere bronnen van overprikkeling besproken. En er staan talloze tips en hulp bij (het voorkomen van) overprikkeling genoemd.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema is overprikkeling bij (hooggevoelige) kinderen.
Voor wie is dit boek bedoeld?
Vooral voor volwassenen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp overprikkeling bij (hooggevoelige)kinderen. Dit kunnen zowel ouders als professionals zijn die met kinderen werken.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt vanuit een holistisch perspectief benaderd. Er wordt een koppeling gemaakt met de hedendaagse praktijk. Zo worden er bronnen van overprikkeling besproken als: pubers met een beugel, tandartsverdovingen, implantaten en vaccinatie, maar ook de impact van alleen geboren tweelingen.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid wordt gezien en beschreven als een prachtige kwaliteit met bijbehorende valkuilen. Hoe blijf je in balans in de huidige tijd? Het delen van inzichten geeft volgens de auteur kinderen nog meer bestaansrecht.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Je krijgt inzichten in kinderen in de huidige tijd. Kinderen met een hoge mate van gevoeligheid, waardoor overprikkeling snel op de loer ligt. Hoe kan je overprikkeling voorkomen, hiervoor worden tips en handvatten gegeven. Tevens worden diverse bijzondere vormen van overprikkeling genoemd die de moeite waard zijn om serieus te nemen.
Bevat dit boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Met dit boek krijg je nieuwe inzichten in overprikkeling bij hooggevoelige kinderen en pubers. Zo ontdekte de auteur in haar praktijk 3 typen hooggevoelige kinderen, die elk op hun eigen manier omgaan met prikkels. Ze legt uit wat onderprikkeling, ondergevoeligheid, interne en externe hooggevoeligheid is en bespreekt tevens welke kinderen introvert, extravert of introvert superlatief hooggevoelig is.
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Mijn favoriete passage is Deel 2 dat gaat over overprikkeling. Met name de bijzondere bronnen van overprikkeling hebben mij aan het denken gezet. Voor mij is dit onderdeel vernieuwend en het onderzoeken waard tijdens het werken met kinderen en hun ouders.
Wat is je minst favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Mijn minst favoriete passage is het hoofdstuk over aurabeschermers en aurareinigers. Persoonlijk heb ik hier minder affiniteit mee.
Zou je dit boek aanraden en waarom?
Ik zou het boek aan willen raden aan ouders en professionals die te maken hebben met overprikkeling bij (hooggevoelige) kinderen en pubers. Er staan veel waardevolle inzichten en tips in beschreven. Een fijn naslagwerk om er van tijd tot tijd bij te pakken.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef dit boek een 8. Het is een mooi overzicht van kinderen en pubers die vanwege hun gevoeligheid snel last hebben van overprikkeling.