Prikkelstorm
BOEKRECENSIE
Prikkelstorm
van Drs. K.W. Janssen
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘Prikkelstorm’. Een boek dat je leert omgaan met prikkels, want welke prikkels zijn er, wat gebeurt er in je lijf en wat kan je er aan doen?
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek heeft een harde omslag met een kleurige voorkant waarop foto’s staan afgebeeld van een drietal kinderen. Tevens staat de titel met ondertitel op de cover. Op de achterkant van het boek staat een korte samenvatting over de inhoud van het boek. Ook staat er achtergrondinformatie over de schrijfster vermeld.
Hoe zou je de schrijfstijl en leesbaarheid beoordelen en waarom?
Prikkelstorm bestaat uit 7 hoofdstukken met in elk hoofdstuk een verhaal met uitleg over prikkels. De verschillende soorten prikkels worden ondersteund met plaatjes die zijn afgebeeld op de bladzijden die horen bij het hoofdstuk. Deze plaatjes zijn tevens verkijgbaar als geheugenspel. Elk hoofdstuk wordt afgelsoten met een vraag van Luuk voor jou. Hierover kan je in gesprek gaan met degene die jou het verhaal voorleest.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een informatief (voor)leesboek voor kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, die last hebben van prikkels.
Algemene gegevens
- Titel: Prikkelstorm
- Auteur: Drs. K.W. Janssen
- Uitgeverij: Het lichtje, Son
- Aantal pagina’s: 96
- Jaar van uitgave: 2020
Korte samenvatting:
Prikkelstorm gaat over het prikkelavontuur van Luuk, een 11-jarige jongen, die niet snapt wat er met hem gebeurt in een wereld vol prikkels. De uil Poehoe geeft Luuk uitleg over prikkels, voelsprietjes en overprikkeling. Ook leert hij Luuk dat iedereen anders reageert op prikkels. Luuk leert zichzelf hierdoor beter begrijpen.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema is het leren omgaan met prikkels. Welke prikkels zijn er? Wat gebeurt er in je lijf? Wat kan je er aan doen?
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt benaderd vanuit overprikkeling. Vanuit diverse momenten wordt verhalend vertelt welke prikkelreactie ontstaat en waarom. Bezien vanuit situaties die kunnen ontstaan in het onderwijs, thuissituaties en met vriendjes.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het leert kinderen inzicht te krijgen in de verschillende prikkels die er zijn. Tevens geeft het boek aan wat je kunt doen om te ontprikkelen. Het kind leert zichzelf beter te begrijpen, krijgt inzicht in zichzelf, in zijn emoties en in zijn lichaam.
Bevat dit boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Het is een verhaal waarin kinderen zich kunnen herkennen. Aan de hand van dagelijkse gebeurtenissen van de hoofdpersoon Luuk, wordt uitgelegd hoe bepaalde gevoelens ontstaan en wat prikkels zijn. Ik vind de koppeling die gemaakt wordt met visuele plaatjes en kaartjes erg sterk. Op deze manier blijft de informatie nog beter hangen en het is een mooie combinatie van woorden en beelden. Ook vind ik het gebruik van de kleuren rood (prikkels) en groen (wat kan je doen) bij de kaartjes goed gekozen.
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Mijn favoriete hoofdstuk is het hoofdstuk waarin uil zijn geheimen prijsgeeft. Hij vertelt o.a. dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Zowel met het eten en drinken, als met het op tijd naar bed gaan en goed slapen. Ook is het belangrijk om van jezelf te houden, want als je positief over jezelf denkt en denkt dat je veel kan, voel je je fijner. En zo gaat dit hoofdstuk nog even door. Fijne bruikbare en begrijpelijke tips voor kinderen.
Zijn er nog dingen opgevallen bij het lezen van dit boek?
De auteur ontwikkelde ook een geheugenspel en coachingskaarten. Het geheugenspel is een mooie visuele ondersteuning voor alle prikkels die in het boek worden genoemd. Heel handig om in te zetten bij het coachen! Hierbij maakt de auteur ook gebruik van de kleuren rood-groen. Waarbij rood staat voor de last die je van prikkels kunt ervaren en op de groene kaartjes staan de tips die kunnen helpen bij overprikkeling.
Aan wie zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou het boek aanraden aan iedereen die met kinderen werkt: ouders, leerkrachten, therapeuten. Op een verhalende, speelse en duidelijke manier wordt uitgelegd waar een kind last van kan hebben bij overprikkeling en waardoor bepaalde gevoelens ontstaan.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Het cijfer dat ik dit boek geef, is een 7,5. Het is leerzaam voor zowel het kind als degene die het verhaal voorleest.