Psycholoog en zelfregulatie
Review
Psycholoog en (zelf)regulatie
Auteur: Puck van Groningen
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Sanne las het boek ‘Psycholoog en (zelf)regulatie. Een boek met mooie lichaamsgericht oefeningen die je als therapeut kunt toepassen in de praktijk.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een handzaam fris boek, uitnodigend om te lezen. Ik kan niet wachten om er toch alvast wat doorheen te bladeren en stukjes te lezen.
De schrijfstijl vind ik zeer goed. Een mooie mix tussen vakjargon en toegankelijke taal voor ook de mensen die nog minder bekend zijn met lichaamsgericht werken.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
In eerste instantie is dit boek voor professionals, psychologen/therapeuten. Het wordt geschreven vanuit het perspectief van de behandelpraktijk.
Het is informatieve, praktische vakliteratuur voor therapeuten.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Hoe je door middel van lichaamsgerichte oefeningen jezelf kunt reguleren en een ander bijstaan in het vergroten van diens regulatieskills.
Wat is de boodschap/kern van het boek?
Als therapeut/behandelaar is het van essentieel belang om je eigen regulatie te trainen. Het gaat er niet om om 24uur per dag volledig gereguleerd te zijn, maar wel om je bewustzijn op je eigen over-/onder- spanning op te bouwen. En om te weten welke dingen je helpen. Op die manier neem je ook de cliënt serieus en kun je je aandacht bij het therapeutische proces houden. Dit alles vanuit een houding van mildheid naar jezelf en de cliënt.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt niet als zodanig in het boek behandeld. Het gaat meer over onder -en overregulatie.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
In het boek is de duidelijke insteek dat je de resonantie (waar hooggevoelige vaak sterk in zijn), als instrument kunt gebruiken in je werk. Er worden mooie tips gegeven om die resonantie op een ‘cleane’ manier te gebruiken. Zoals handvatten voor de vraagstelling om te toetsen of dat wat de therapeut waarneemt ook matcht met wat de cliënt ervaart.
Algemene gegevens
- Titel: Psycholoog en (zelf)regulatie, voor optimaal contact in de behandelkamer
- Auteur: Puck van Groningen
- Uitgeverij: SWP
- Aantal pagina’s: 199
- Jaar van uitgave: 2019
Korte samenvatting:
Een compleet boek met mooie lichaamsgerichte oefeningen die je als therapeut kunt toepassen in de praktijk. De insteek is eerst jezelf de oefeningen eigen te maken, om ze vervolgens ook met cliënten te doen zodat zij ook handvatten hebben om hun (zelf)regulatie, buiten de therapiekamer om, te vergoten.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het is een rijkdom van lichaamsgerichte, goed toepasbare oefeningen. Dus het leert je precies wat de titel zegt: (zelf)regulatie voor optimaal contact in de behandelkamer. Maar eigenlijk meer, want wanneer je dit structureel toepast, dan bevordert het ook het contact dat je met mensen buiten de behandelkamer hebt, is mijn ervaring. Het nodigt uit naar een manier van in het leven staan waarbij je goed contact met jezelf hebt.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen bij het lezen van dit boek?
De uitgeschreven ‘scripts’ (in de bijlagen) voor de oefeningen en het opzetten van een sessie zijn heel helpend wanneer je nog geen ervaring hebt met deze manier van werken. Ze kunnen de beoefenaar ondersteunen door de structuur die het biedt. Mooie bijlagen dus, waar je ook echt wat aan hebt.
En op de site van de uitgever vind je een drietal oefeningen die de auteur graag met je deelt.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Een 10 voor de knappe taak van het begrijpelijk, bondig en toepasbaar maken van de lichaamsgerichte oefeningen. Voor elke therapeut een must-read wat mij betreft.