Ridder Zeldenmoed
Review
Ridder Zeldenmoed
van Josina Intrabartolo
In het reviewpanel reviewen hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en andere producten die raken aan of te maken hebben met hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Dit keer las Mijke het boek: Ridder Zeldenmoed. Een verhaal over Tristan. Hij is een jongen die als page werkt op het kasteel van zijn oom. Tristan wordt door zijn vader “ridder Zeldenmoed’ genoemd, omdat hij gevoelig en voorzichtig is en later dolgraag ridder wil worden. Vader denkt niet dat dat gaat lukken; hij vindt Tristan maar een bangerik. Zijn oom heeft er meer vertrouwen in en organiseert een wedstrijd waaruit moet blijken wie de beste page van het kasteel is.
Een klein stukje hieronder uit het boek:
“Ridder Bijna Nooit Dapper? Betekent het dat?”
Haar moeder knikt. Marikes grijze ogen worden groot. “Ooh zei hij dat echt? Maar dat is toch heel gemeen? Net alsof je een bangerik bent. Nou, dat slaat nergens op”.
Tristan schuift met zijn wijsvinger de kruimels heen en weer.
“Ridder Zeldenmoed! Waarom zei hij dat?”
Tristan kijkt verbaast naar de boze Marike. Waar windt ze zich toch zo over op? Zo belangrijk is het toch niet?
Hij denkt even na over haar vraag. Dan haalt hij zijn schouders op.
“Hij vond dat ik me altijd aanstelde”.
“Aanstelde?”
“Ja, bijvoorbeeld als ik schrok, van harde geluiden of spannende verhalen. Of als ik ging huilen als hij boos tegen me schreeuwde. En ik durfde dingen vaak niet omdat ik ze te gevaarlijk vond”.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het is een fijn boekje om vast te houden met een mooie tekening voorop. Je ziet veel van het verhaal terug in deze tekening.
Er is een goed leesbaar lettertype gebruikt en de tekst op de achterkant van het boek geeft een goed beeld van het verhaal.
Voor wie is het boek bedoeld?
Dit boek is leuk om voor te lezen, maar ook kunnen kinderen vanaf een jaar of 10 het boek goed zelf lezen. De zinnen lopen lekker en zijn mooi opgebouwd, waardoor je helemaal voor je ziet hoe Tristan zich voelt en welke sfeer er hangt. Het verhaal leest heel fijn voor.
Het is duidelijk een boek gericht op hooggevoelige kinderen die hier nog niet veel over weten en zich hier wellicht onzeker over voelen. Ik denk dat dit voor alle ouders met hooggevoelige kinderen een heel leuk en waardevol boek is.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
je anders voelen, veel nadenken over van alles, onzekerheid, alleen willen zijn/terugtrekken maar ook jezelf blijven en je eigenschap als sterk punt zien. Het is dus echt een boek voor hooggevoelige kinderen om te lezen dat ze niet de enige zijn en ook dat hun eigenschappen heel goed toe te passen zijn en zeker niet negatief zijn!
Achterin het boek staat nog wat extra informatie over hooggevoeligheid. Wat is hooggevoeligheid, wat betekent overprikkeld zijn en hoe kan je het voorkomen, anders zijn en een stukje tekst over dat het een mooie eigenschap is!
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Doordat Tristan heel duidelijk een hooggevoelig jongetje is zullen hooggevoelige kinderen zich herkennen in hem. Dat kunnen jongetjes maar ook zeker meisjes zijn. Voor niet-hooggevoelige kinderen is het ook een leuk verhaal, echter zullen ze zich wat lastiger kunnen verplaatsten in Tristan vermoed ik.
Algemene gegevens
- Titel: Ridder Zeldenmoed
- Auteur: Josina Intrabartolo
- Uitgeverij: Scrivo Media
- Aantal pagina’s: 93
- Jaar van uitgave: 2018
Korte samenvatting:
Ridder Zeldenmoed is een verhaal over een (hooggevoelig) jongetje, Tristan. Hij voelt zich duidelijk anders en vaak onzeker op het kasteel waar hij woont. Hij is leerling ridder en wil heel graag ridder worden!! Omdat zijn vader hem altijd Ridder Zeldenmoed noemt gelooft hij alleen niet dat hij dit in zich heeft.
Zijn mede leerling is stoer, sterk en nooit bang. Ogenschijnlijk de eigenschappen die een ridder nodig heeft. Maar is dit wel zo? In een wedstrijd moet hij het tegen hem op nemen. Het blijft spannend tot het einde…..
Wat is je favoriete deel van het boek?
Mijn favoriete deel van het boek, zonder al te veel te verklappen, is waarin blijkt dat Tristan door zichzelf te blijven en zijn gevoel te volgen het boek eindigt zoals het eindigt 😉
Bevat dit boeke nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Omdat de gevoelens van Tristan zo ontzettend herkenbaar worden beschreven en het een leuk en spannend verhaal is, leer je zonder dat je er erg in hebt veel over hooggevoeligheid. Wat mij betreft beter dan sommige boeken voor kinderen over hooggevoeligheid, waarin vooral wordt beschreven wat het is, hoe je het kunt herkennen, etc. Door het verhaal wordt het veel tastbaarder en vooral HERKENBAAR! Wel fijn dat achterin nog wat extra informatie staat, het voegt ook wel wat toe, maar zelfs zonder die tekst was het een fijn boek geweest.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef het boek een 9, al kan ik niet zo 1,2,3 zeggen wat het boek een 10 zou maken.