Stevig staan in intense situaties
BOEKRECENSIE
Stevig staan in intense situaties
van Paula Kolthoff
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Arja las het boek ‘Stevig staan in intense situaties’. Een boek dat gaat over leiderschap in meerdere betekenissen van het woord met ook veel praktische en bruikbare oefeningen.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek ziet er aantrekkelijk uit met een frisse kleur. Er staat een duidelijke tekst op de achterflap en is uitnodigend qua afwisseling van lopende tekst, oefeningen en casuïstiek.
Het is heel prettig geschreven, informatief en intelligent. Zonder dat de auteur óf op haar hurken gaat zitten óf zoveel jargon gebruikt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Wat voor soort boek is het?
Ik zou het scharen onder een studieboek, maar ook is het een ‘leest lekker weg’ boek. Het is heel geschikt als naslagwerk vanwege de oefeningen die erin staan.
Algemene gegevens
- Titel: Stevig staan in intense situaties
- Auteur: Paula Kolthoff
- Uitgeverij: Boom
- Aantal pagina’s: 192
- Jaar van uitgave: 2021
Korte samenvatting:
Met het begrip ‘Embodied learning’ als uitgangspunt, bespreekt de auteur ‘leiderschap’ in meerdere betekenissen van het woord: persoonlijk, als coach, trainer, leidinggevend, in een team. Ze zorgt hierbij voor een heel goede integratie van cognitieve kennis en lichamelijk ‘weten’. Naast de theorie, staan er veel praktische en bruikbare oefeningen in het boek.
Voor wie is het boek geschikt?
Het is gericht op volwassenen en bevat interessante informatie waar je op persoonlijk vlak je voordeel mee kan doen. En het is geschikt voor coaches, therapeuten, trainers, leidinggevenden en als studieboek voor opleidingen in die richting. Het lijkt mij voor HBO-niveau, maar ook zeker interessant voor de geïnteresseerde MBO-er. Het is geschikt voor zowel HSP als niet-HSP, met veel fijne informatie en tips voor HSP.
Wat is het belangrijkste thema?
Met een variatie op een passage in het voorwoord: Lichaamsbewustzijn is een schatkamer van kracht, verbinding, plezier, informatie en vernieuwing. En je kunt leren om daar optimaal plezier en profijt van te hebben.
Kun je de boodschap/kern van het boek samenvatten?
Door genoemd lichaamsbewustzijn volledig mee te nemen in je hele zijn word je een completer mens en zul je stukken beter functioneren in dagelijks leven en werk.
Om dat te bewerkstelligen moet je niet alleen maar weten hoe het zit, maar het vooral ook ervaren en veel oefenen.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Dit wordt alleen zijdelings benoemd in het kader van bewust ervaren, luisteren naar je intuïtie, de waarde van vertrouwen op wat je lichaam je vertelt.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid wordt slechts op een enkele plaats expliciet benoemd en dan in positieve zin, door te benadrukken hoe waardevol het is als je er vaardig mee om weet te gaan.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Een bijzonder prettige leeservaring, inzicht in wat Embodied Learning is en te bieden heeft en veel praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt. Met verwijzingen naar online instructies.
Zou je het boek aanraden of juist niet?
Ik ga dit boek adviseren aan collega’s, cliënten en deelnemers van trainingen die ik geef. Ik acht het geschikt voor ouders, leerkrachten en verder iedereen die met mensen werkt.
En het is volgens mij zeer geschikt voor iedere HSP, omdat die er van alles uit kan leren om goed om te gaan met ‘intense situaties’, die de gemiddelde HSP toch best vaak tegenkomt.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Ik weet niet waar je het mee zou moeten / kunnen vergelijken. Dus ook niet of het beter of slechter is.
Wat is je favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Meerdere thema’s / passages spreken me bijzonder aan. Een greep daaruit:
- Er zijn bijzonder fraaie citaten en gedichten aan het begin van ieder hoofdstuk en als afsluiting van het boek.
- De nadruk op het belang van ‘helemaal present zijn’ en op het feit dat we ‘alleen bestaan in verbinding met anderen’.
- De wijsheid uit het Tibetaans boeddhisme, zonder dat dat steeds benoemd wordt (ik herken het omdat ik het ken). Paula slaagt er duidelijk in om die wijsheid helemaal te integreren in haar werk en in wat ze schrijft.
- Pag 65: Het lichaam als instrument om te voelen of je op je plaats bent maar ook om je plek in te nemen.
- Pag 127: Ieder mens is een belichaamd veranderingsproces. (deze vind ik echt een gouden quote!)
Wat is je minder favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Geen exacte passage, wel twee kanttekeningen:
- In hfdst 2, ‘Stress doorgronden’ wordt ook de polyvagaaltheorie van Porges besproken (pag 40). Die passage is in mijn ogen te kort door de bocht en ook onvolledig. Ik zou zeggen: als je daar meer over wilt weten, lees dan vooral Deb Dana over dit onderwerp.
- In hfdst 3, ‘De vier poorten naar balans’ gaat het o.a. over het belang van open zintuigen (pag 59). Daarbij wordt niet gerept over mogelijke overprikkeling. Terwijl het voor een HSP nog een hele uitdaging kan zijn om met volledig open zintuigen present te zijn.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef het een dikke 9!!
Mijn hoogstpersoonlijke leeservaring: Ik vond het een feestje! 🙂