Tolkabouts
Review
Tolkabouts
Van Leonie Hendriks-Walgemoet
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en producten. Die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke producten voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Fanny heeft de kaartenset ‘Tolkabouts’ gereviewd. Kaarten die kinderen helpen om emoties te begrijpen en bespreekbaar te maken, ze te leren (h)erkennen en/of hiermee om te gaan.
Wat is je eerste indruk van de kaartenset?
Het doosje ziet er professioneel uit! Zowel het doosje als de kaarten zijn stevig en stralen kwaliteit uit. Het ziet er ook aantrekkelijk uit. Niet te druk, maar goed te zien dat het voor kinderen bedoeld is.
Er zit een kaartje bij waarop staat dat Leonie benieuwd is naar je ervaringen. Als je vragen of ideeën hebt, kun je deze stellen via info@tolkabouts.nl. Dit komt heel vriendelijk over!
Ook zit er een kaartje bij met daarop de handleiding en korte uitleg over de kaarten. Er staan tips op over hoe je de kaarten kunt gebruiken.
Voor wie is de kaartenset bedoeld?
Deze kaartenset is bedoeld voor ouders of professionals die met kinderen in gesprek willen over emoties (algemeen of verdiepend). Het is geschikt om te gebruiken met kinderen van ongeveer 4 tot 13 jaar.
Wat is het thema van de kaartenset?
Het thema is bewustwording rondom emoties: begrijpen, bespreekbaar maken, (h)erkennen en hiermee om te leren gaan.
Hoe zou het het gemak, plezier en de effectiviteit beoordelen en waarom?
Ik werk, naast in mijn praktijk, ook op scholen of bij mensen thuis. Dit neem ik makkelijk mee en blijft door de stevigheid ook netjes. Dat maakt het voor mij al prettig om het lekker vaak te gebruiken!
Van elke emoties zijn er 6 kaarten, telkens van een ander kind ‘in’ deze emoties. Aangezien een emoties er bij iedereen anders uit ziet, is de kans groot dat en kind de emoties herkent op 1 van de 6 foto’s. En doordat op de andere foto’s de emotie net even anders te zien is, kun je hierdoor ook het gesprek aan gaan over ‘anderen’ of wat anderen zien aan jou. Dit maakt het leuk, interessant en effectief!
Algemene gegevens
- Titel: Tolkabouts
- Van: Leonie Hendriks-Walgemoet
- Aantal kaarten: 59 kaarten
- Jaar van uitgave: 2021
Korte samenvatting: 59 kaarten die kinderen helpen om emoties te begrijpen en bespreekbaar te maken; deze te leren (h)erkennen en/of hiermee om te gaan.
Hoe verhoudt dit spel/materiaal zich tot hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid komt niet specifiek aan bod, hoewel het wel op de website terug te vinden is dat hooggevoelige kinderen binnen de doelgroep vallen. Het is echter voor veel hooggevoelige kinderen lastig om te gaan met hun eigen emoties en die van de ander. Deze kaarten helpen hooggevoelige kinderen om hier meer inzicht in te krijgen en zijn een mooi middel om dit bespreekbaar te maken. (Het hoeft zelfs niet over het kind zelf te gaan, maar het kan ook over het kind op de foto gaan, dat is veilig om mee te oefenen!)
Emoties mogen er zijn en dat laten alleen de foto’s van de kinderen al zien. De vragen helpen bij het krijgen van meer inzicht en maken dingen bespreekbaar. Dit is belangrijk, voor elk kind, maar zeker voor hooggevoelige kinderen!
Wat kan de kaartenset je brengen, wat kun je er van leren?
Deze kaartenset brengt bewustwording, inzicht, begrip, herkenning en gespreksstof. Door middel van de vragen op de achterkant kun je het gesprek starten en je kunt hier uiteraard naar eigen inzicht vragen aan toe voegen. Zowel het kind als de ouder/professional krijgt meer inzicht in hoe emoties ‘werken’ voor het kind en hoe je daar dan als ouder/professional mee om kunt gaan. Je leert het kind praten over het eigen gevoel en dat van de ander. Mooi!
Is dit spelmateriaal vernieuwend?Wat maakt het beter of slecht dan vergelijkbare materialen?
Er zijn meerdere kaartensets waar emoties op afgebeeld staan. Deze kaartenset is hier een mooie aanvulling op! Het is maar net waar de voorkeur van jou als professional, ouder of die van het kind naar uit gaat. Wat ik aan deze kaartenset mooi vind, is dat 1 emotie op 6 verschillende manieren ‘vastgelegd’ is door middel van een foto van een echt kind. Dat maakt het herkenbaar en hiermee kan een kind zich wellicht makkelijker identificeren.
Wat is jouw favoriete element en waarom?
Als je dan serieus bezig bent geweest met al die mooie emoties, zitten er nog 5 leuke kaarten bij waar je lekker gek mee af kunt sluiten!
Wat is jouw minst favoriete element en waarom?
Eigenlijk niets. Het is is een mooie kaartenset! Als ik dan toch iets ‘moet’ noemen… Ik zou er wel meer emoties bij willen en dan voor de lastigere emoties, nuances op boos, bang en verdrietig. Wie weet komt dat nog bij een uitbreidingsset ergens in de toekomst? 🙂
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen?
Op de website staat op de homepage dat het door en voor kinderen gemaakt is met een indicatie binnen LVB en NAH. Dit is heel mooi natuurlijk! Maar hiermee doet de auteur zichzelf, naar mijn idee, te kort omdat het voor zoveel meer kinderen goed is en je hiermee de doelgroep wellicht beperkt (als mensen dit lezen en hierop afhaken). Op een andere pagina op de website kun je ook vinden dat het voor andere doelgroepen een mooi hulpmiddel is om in te zetten rondom emoties. Nogmaals: het is een hele leuke kaartenset die echt een toevoeging is aan de materialen die ik al had op het gebied van emoties! Het is voor alle kinderen een mooi hulpmiddel om het te hebben over emoties, op welke manier dan ook!
(Aan wie)Zou je dit spelmateriaal aanraden en waarom?
Deze kaartenset biedt mogelijkheden voor iedereen die met kinderen werkt of kinderen heeft. Het geeft mooie gesprekken en openingen om het te hebben over emoties.
Welk cijfer geef je de kaartenset?
Ik geef de set een 9. Het is mooi en stevig vormgegeven en het zijn kaarten die uitnodigen tot praten op verschillende manieren: door de foto’s en de interpretatie hiervan die voor iedereen anders is, maar ook door de vragen die op de achterkant van de kaarten staan.