Versla het monster
BOEKRECENSIE
Versla het monster (over chronische slapeloosheid)
van William van der Klauw
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Wietse las het boek ‘Versla het monster’.
Wietse kwam in aanraking met dit boek, doordat hij wat problemen had met slapen. Na wat zoeken via Google, kwam hij op de site slaapwijzer.net uit. Hij raakte enthousiast over de informatie die wordt gegeven en de aanpak. Dit alles wordt ook samengevat in een boek en in ruil voor een review heeft William van der Klauw het boek ter beschikking gesteld.
Wietse heeft het boek inmiddels gelezen en het heeft hem een aantal inzichten en ook praktische tips opgeleverd om dit ‘monster’ meer in beeld te krijgen en liefdevol ‘aan te pakken’.
Slaapproblemen en HSP willen nogal eens samengaan, dus daarom leek een review ons zinvol.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Dit boek is zowel een informatief als zelfhulpboek.
Het is geschikt voor iedereen die zelf te maken heeft met slaapproblemen of werkt met cliënten die hiermee te maken hebben. Aangezien HSP (hoogsensitieve persoon/personen) eerder last van stress kunnen hebben, is de kans groot dat ook slaapproblemen meer voorkomen bij HSP.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema van dit boek is: kennisoverdracht (hoe ‘werkt’ slaap) en welke maatregelen je kunt nemen om je slaappatroon te verbeteren.
Hiervoor worden 5 strategieën beschreven:
- ‘Doorzie het (slaap)monster’, door met name kennis
- ‘Maak jezelf sterker’, hier worden tips gegeven waarmee je jezelf kunt versterken
- ‘Geef het monster geen eten meer’, in dit hoofdstuk leer je hoe je beter kunt omgaan met het monster
- ‘Ontmasker het monster’, hier ga je verder met het ontwikkelen van een strategie om het monster verder te ontmaskeren en dat wordt in deel 5 nog verder uitgewerkt.
Kun je de boodschap/kern van het boek samenvatten?
Algemene gegevens
- Titel: Versla het monster (over chronische slapeloosheid)
- Auteur: William van der Klauw
- Uitgeverij: slaapwijzer.net
- Aantal pagina’s: 194
- Jaar van uitgave: 2021
Korte omschrijving:
Staan jouw nachten in het teken van de angst om wakker te liggen? Ben je overdag vooral bezig om weer een dramatische nacht te voorkomen? Is slapen, wat in essentie pure ontspanning is, voor jou ook gaan aanvoelen als een prestatie? Als een uitdaging? In dit unieke boek vind je 5 essentiële strategieën om het ‘monster’ te verslaan, je natuurlijke slaapvermogen terug te vinden en de touwtjes van je leven weer in handen te nemen.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je ervan leren?
Dit boek geeft vanuit verschillende perspectieven praktische informatie en vooral ook praktische toepasbare ‘tools’ om je slaap te verbeteren.
Is er nog iets dat je mist in dit boek?
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Ik heb hier onvoldoende kennis over, dus hier kan ik niet genoeg over zeggen. In eerdere boeken die ik heb gelezen werd vaak dieper ingegaan op met name de hersenactiviteiten/golven tijdens de slaap. Ook heb ik veel gelezen over de grote risico’s van slaaptekort. In dit boek wordt dat op een meer genuanceerde manier beschreven en vooral vanuit de insteek wat je wel kunt doen om dit probleem aan te pakken. Dit past volledig bij de aanpak die we bij Hooggevoelig heel gewoon hanteren: herkennen, accepteren en vervolgens praktische stappen zetten om ervoor te zorgen dat je gevoeligheid minder een last wordt en meer je kracht.
Wat is je favoriete quote/hoofdstuk en waarom?
Er staan zoveel mooie quotes in, dat ik het lastig vind om te kiezen. Hierbij dan toch 1 keuze:
“The monsters were never under my bed, because the monsters were inside my head. I fear no monsters, for no monsters I see. Because all this time the monster has been me”(Veronica Roth).
Middels dit boek wordt duidelijk dat het je eigen bril is waardoor je kijkt en dat je zelf verantwoordelijkheid kunt en hebt te nemen om je slaapprobleem aan te pakken. In plaats van het aan omstandigheden buiten jezelf te wijten.
Aan wie zou je dit boek aanraden en waarom?
Dit boek is met name geschikt voor volwassenen als zelfhulpboek, maar ook voor bijvoorbeeld coaches om tips hieruit te gebruiken voor hun cliënten en ook voor leerkrachten en ouders, omdat de tips uiteraard ook voor kinderen te gebruiken zijn.
Welk cijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef dit boek een 8,5, want William geeft veel (toegankelijke) informatie en veel praktische tips om je slaapprobleem echt aan te kunnen pakken.
Zijn er nog dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen bij het lezen van dit boek?
Vanuit een goed overzicht van het ‘probleem’ krijg je veel tips en praktische handvaten hoe dit probleem aan te pakken. Dit wordt gedaan met een positieve en oplossingsgerichte insteek, die mij bijzonder aanspreekt. Dit boek maakt onderdeel uit van een ruimer aanbod dat William heeft op het gebied van slapen.
Block Nadine
4 januari 2022 @ 14:57
Het boek is niet meer te krijgen bij bol.com
Waar kan ik het nog wel vinden?
Tom
5 januari 2022 @ 08:56
Goedendag,
Zover ik kan zien is het nog wel te krijgen op bol.com via deze link
Met vriendelijke groet,
Hooggevoelig heel gewoon