Aap en Olli
BOEKRECENSIE
Aap en Olli vieren feest
Gabriela Aguirrezabal & Steven Lemain
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Fanny las het boek ‘Aap en Olli vieren feest’. Een boek voor jonge kinderen dat gaat over dat je blijft voelen of iets nog oké is voor jou en over het op tijd aangeven van grenzen. Leuk om te vermelden is dat panelleden Jorieke en Anniek betrokken zijn geweest toen het boek nog in de fase van ontwikkelen en bijschaven zat!
Wat is je eerste indruk van het boek?
Ik werd direct enthousiast van dit boek. Het heeft een vrolijke cover, stevig ook, mooie illustraties en de tekst op de achterkant maakt meteen nieuwsgierig. Als ik het boek doorblader zie ik grote tekeningen en weinig tekst. Een mooi boek om voor te lezen voor kleine kinderen.
Het boek is mooi geschreven, voor jonge kinderen. Het spreekt tot de verbeelding. De illustraties laten heel goed zien wat er geschreven wordt.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een voorleesboek/prentenboek voor jonge kinderen (t/m groep 3). Voor alle kinderen is dit verhaaltje leuk. Je kunt het ook gebruiken om uit te leggen hoe Olli over haar grenzen gaat, de betekenis van emoties te bespreken en dat een feestje niet voor iedereen leuk is.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het verhaal gaat over Olli die in haar enthousiasme mee gaat met het idee van Aap, maar eigenlijk ook meteen al twijfels heeft. Door het enthousiasme van Aap gaat Olli over haar grenzen heen, met de overprikkeling en emoties die hierop volgen.
Daarnaast maakt het boek het onderwerp ‘feestje’ bespreekbaar: dit is voor veel hooggevoelige kinderen lastig vanwege de vele prikkels die ze binnen krijgen, alleen al door al het bezoek dat (vaak ongevraagd) uitgenodigd wordt.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Als je dit verhaal betrekt op hooggevoeligheid, krijgt het als betekenis dat je makkelijk over je grenzen heen laat gaan. Dus dat het lastig is om je grens aan te geven, dit is een valkuil voor veel hooggevoelige kinderen/volwassenen.
Het mooie is dat Aap wel oog heeft voor de verschillende redenen waarom Olli verdrietig is. Dus dat er verschillende oorzaken kunnen zijn waarom iemand bepaald gedrag vertoont.
Algemene gegevens
- Titel: Aap en Olli vieren feest
- Auteur: Gabriela Aguirrezabal & Steven Lemain
- Uitgeverij:
Paolo (kinderboekenlabel van Aldo Manuzio – Kampen)
- Aantal pagina’s: 25
- Jaar van uitgave: 2022
Korte samenvatting: Aap en Olli besluiten een feest te vieren. Terwijl Aap de wildste plannen heeft, voelt Olli de druk toenemen. Wordt het wel een leuk feest?
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
Toen alle dieren weg waren moest Olli nog een beetje huilen. ‘Waarom huil je?’ vroeg Aap. ‘Van de schrik? Omdat we zo plots waren gevallen? Van verdriet? Omdat de val zo’n pijn had gedaan? Of van geluk? Omdat het zo’n mooi feest is geweest?’
‘Om alle drie’, zei Olli.
Deze pagina gaf zo mooi aan dat je kunt huilen om zoveel verschillende redenen. Het is niet altijd pijn, maar het kan ook iets anders zijn.
Wat is jouw minst favoriete deel uit het boek en waarom?
Ik heb geen minst favoriete pagina. Het verhaal sluit mooi op elkaar aan en maakt het verhaal compleet! Er wordt in mijn ogen ook niet teveel vertelt.
Bevat het boek nieuwe informatie ten opzichte van vergelijkbare boeken?
Er zijn veel mooie (prenten)boeken voor kinderen. Dit boek is op een leuke manier geschreven, met sprekende tekeningen, mooie kleuren en het geeft je de mogelijkheid om verschillende onderwerpen te bespreken met jonge kinderen. Elk boek heeft zo zijn thema.
Ik vind het belangrijk dat je kijkt naar wat jou aanspreekt en wat bij jou past (als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker) en wat je belangrijk vindt bespreekbaar te maken voor jouw kind(eren).
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je ervan leren?
Het boek heeft voor mij verschillende boodschappen:
- Het aangeven van je grenzen is belangrijk: als je iets lastig of zwaar vindt is het belangrijk om dit op tijd aan te geven. Een beetje meebewegen mag wel, maar echt over je grens gaan is niet fijn.
- Een feestje kan voor de één heel leuk zijn en voor de ander ‘veel’ of ‘overweldigend’.
- Emoties kunnen verschillende betekenissen hebben. Bijvoorbeeld huilen: van schrik, van verdriet en van blijdschap.
Het boek kan je helpen om bovenstaande bespreekbaar te maken met jonge kinderen.
Zijn er dingen die je in het bijzonder zijn opgevallen?
Zou je dit boek aanraden en waarom?
Dit boek vind ik een aanrader voor ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1-3. Vooral met een groepje kinderen kun je het gesprek aangaan en verschillende meningen/gevoelens laten horen. Dat kan natuurlijk ook individueel.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
8, het verhaal, de illustraties en de verschillende boodschappen spreken me enorm aan. Waarom geen 9 of 10? Het boek is vrij groot, misschien is het voor kinderen zelf makkelijker om te ‘lezen’ als het iets kleiner/handzamer is. Hoewel het dan weer niet zo makkelijk is om voor een groep kinderen te lezen… Dus… Toch een 9!