Emotico gevoelsplattegrond
Review
De Emotie gevoelsplattegrond
Van Gea Brouwer
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en producten. Die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke producten voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Lea en Anneke reviewden de emotico gevoelsplattegrond. Een hulpmiddel om stil te staan bij gevoelens en onderliggende behoeftes te voelen.
Wat is je eerste indruk van het materiaal?
Lea: Het is een stevige, ronde plaat / bord. Het bord heeft vrolijke kleuren, duidelijke pictogrammen – emoticons. Op beide zijden staan afbeeldingen. Het materiaal is gemaakt van goede kwaliteit en het bord ligt makkelijk in de hand, weegt niet veel.
Het bord bevat een beperkte handleiding. Deze is gedrukt op PaperWise, papier gemaakt van landbouwafval. Er staat een uitleg op om het bord op de juiste manier te gebruiken. Vooral als je al kennis hebt van het brein en de emoties.
Anneke: Voelt fijn in de handen, stevig materiaal, zowel bord als bijgeleverde instructie. Bord is een dikke plaat en instructie is van dik papier. Mooie kleuren en herkenbare plaatjes. Wel is mijn eerste indruk dat het meer voor kinderen is dan voor volwassenen gezien de vormgeving, hoewel wordt aangegeven dat het juist gebruikt wordt voor volwassenen.
Voor wie is het materiaal bedoeld?
Lea:De emoticons gevoelsbord is bedoeld voor mensen van 4 tot 104 jaar. Het kan gebruikt worden in werksituaties, thuis, op school, in (kinder)therapie. Bij conflictsituaties, wanneer mensen vastlopen, creatieve vermogens niet kunnen uiten, bij burn-out. Als ontwikkelingsplan om zelfbewuster te worden.
Anneke: Het is bedoeld om als coach/therapeut/psycholoog mee te werken met je cliënten, niet voor individuen of ouders zonder kennis van zaken. Kan voor volwassenen en kinderen.
Wat is het thema van dit materiaal?
Lea:Dit materiaal is ontwikkeld om stil te staan bij gevoelens, deze te erkennen en de onderliggende behoeftes te voelen.
Anneke: Inzicht in gevoelens en leren accepteren van gevoelens.
Hoe zou het het gemak, plezier en de effectiviteit beoordelen en waarom?
Lea: Door de herkenbare emoticons, heldere kleuren en duidelijke verdeling, is het materiaal uitnodigend. Daarnaast is het ook makkelijk in gebruik.
Anneke: Door de beelden creëer je snel helderheid in emoties, metaforen van krokodil, emoticons en hart werken goed. Effectiviteit: coachee krijgt helderheid en dat lucht op. Een aantal opdrachten of instructies voor verschillende vraagstellingen zou de effectiviteit doen toenemen denk ik.
Algemene gegevens
- Titel: De emotico gevoelsplattegrond
- Van: Gea Brouwer
- Uitgeverij/Producent: Earth Games
- Jaar van uitgave: 2020
Korte samenvatting: De emotico gevoelsplattegrond is een hulpmiddel om stil te staan bij gevoelens en de balans te vinden tussen stress en levenskunst. Door te erkennen wat er is, kunnen de onderliggende behoeftes gevoeld worden en ontstaat er beweging.
Hoe verhoudt dit spel/materiaal zich tot hooggevoeligheid?
Lea: De emotico gevoelsplattegrond is voor iedereen bruikbaar, dus ook voor hooggevoelige mensen.
Anneke: Het is niet per se voor hooggevoeligen. Ik merk dat de hooggevoelige met wie ik dit gedaan heb meer nuance wilde, maar haalt op deze manier de complexiteit waarmee een HSP vaak denkt er wel uit.
Is dit spelmateriaal vernieuwend?Wat maakt het beter of slecht dan vergelijkbare materialen?
Lea: Deze materie is niet vernieuwend, maar wel mooi en overzichtelijk als materiaal gemaakt.
Anneke: Er is veel coachmateriaal over emoties, maar deze maakt een vertaling van oorzaak (reptielenbrein) naar emotie naar praktisch handelen (naar verlangen). Dat heb ik nog niet veel gezien. Ik ken wel methodes waarin meer of specifiekere emoties worden omschreven, dit zijn ‘enkel’ de 4 basisemoties met gradaties daarbinnen. Het is daardoor soms iets minder herkenbaar naar wat mensen ervaren. Er moet dan nog wel vertaling gegeven worden van wat ze ervaren naar de 4 basisemoties. Bijvoorbeeld: ik voel me niet gezien, waar plaats je dat dan in de 4 basisemoties.
Wat kan dit materiaal je brengen, wat kun je er van leren?
Lea: Als professional kun je met dit materiaal snel zien waar iemand in zijn emotie zit. Het materiaal nodigt een kind uit om dieper na te denken over de emotie en welke behoefte daar onder zit. Je leert dit te plaatsen en te kijken wat je er mee wilt doen.
Anneke: Welke emoties zijn er allemaal, welke emotie is vaak mijn vertrekpunt, welke verstandhouding heb ik met mijn gevoel en met de verschillende emoties. Welke emotie geeft taal om te communiceren, helpt met de acceptatie (onder begeleiding van coach weliswaar) van gevoelens. Door de koppeling van gevoel naar hart leer je wat je concreet kunt doen om je emoties te reguleren.
Wat is jouw favoriete element en waarom?
Lea: De mogelijkheid om de gevoelsplattegrond te verweven in je eigen manier van werken, is voor mij een favoriet element. Ik gebruik de gevoelsplattegrond naast de andere manieren die ik al jaren gebruik om emoties zichtbaar te maken.
Anneke: De ‘simpele’ weergave in beelden en symbolen van het proces van ontstaan en wegvloeien van emoties zorgt ervoor dat de complexiteit eraf gaat voor de coachee.
(Aan wie) Zou je dit materiaal aanraden en waarom (niet)?
Lea: Ik raad dit materiaal aan bij iedereen die met kinderen en emoties werkt. En ik ga het zeker ook bij volwassenen uit proberen.
Anneke: Ja, voor kinder coaches, volwassenencoaches, leerkachten, therapeuten.
Wat is jouw minst favoriete element en waarom?
Lea: Er is de mogelijkheid om een online sessie: ‘Leren werken met Emotico’ te volgen. Ik had liever enkele voorbeelden hiervan in de handleiding gezien.
Anneke: Het komt wat kinderlijk over door de kleuren en plaatjes, waardoor het wat betuttelend over kan komen bij volwassen coachees.
Welk cijfer geef je het materiaal?
Lea: Van mij krijgt het een 8, omdat het fijn materiaal is.
Anneke: Een 7. Wanneer er een paar werkvormen worden aangegeven, wordt het nog effectiever. Misschien wel hetzelfde bord, maar dan met plaatjes en kleuren die meer gericht zijn op volwassenen.