Blij met mij
BOEKRECENSIE
Blij met mij
van Mariethérèse Terwingen
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken. Boeken die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke boeken voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Jorieke recenseerde het het boek ‘Blij met mij’. Een boek waarin je uitgenodigd wordt aan de slag te gaan met praktische en creatieve oefeningen om dicht bij jezelf te blijven.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Het boek, een doeboek voor hoogsensitieve kinderen, oogt kalm en rustig. Er is sprake van een herkenbare indeling en een prettig leesbaar lettertype.
Voor kinderen vanaf een jaar of 7 sluit dit boek goed aan. Vanaf een jaar of 9 zouden kinderen het ook zelfstandig kunnen lezen en de oefeningen ook zelf kunnen uitvoeren.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
Hooggevoeligheid wordt in dit boek benaderd vanuit het perspectief van het hooggevoelige kind. Wat kunnen kinderen zelf doen om dicht bij zichzelf te blijven en hun hooggevoeligheid niet als last te ervaren.
Algemene gegevens
- Titel: Blij met mij – doeboek voor hoogsensitieve kinderen
- Auteur: Mariethérèse Terwingen
- Uitgeverij: Willems Uitgevers
- Jaar van uitgave: 2021
Korte samenvatting: In dit boek vertelt de auteur allerlei weetjes. Ook maak je kennis met de innerlijke wereld van BLIJ. Je wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan met praktische en creatieve oefeningen en opdrachten.
Welke betekenis krijgt hooggevoelig zijn?
Hooggevoeligheid wordt aangeduid als iets dat bij je hoort, dat onderdeel is van je zijn en waarmee aan de slag kunt om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
Het belangrijkste thema is het boek is het beter leren kennen van jezelf en van jezelf houden zoals je bent. Dit is dan specifiek gericht op het hoogsensitieve kind.
Bevat het boek nieuwe informatie t.o.v. andere boeken?
Voor mij als professional bevat het boek geen nieuwe informatie, maar ik ben nog niet eerder een boek tegengekomen dat zo’n groot scala aan tips en tools bevat. Van Yoga oefeningen tot het gebruik van etherische oliën. Het boek nodigt je uit om het te proberen en te zien of het bij je past.
Wat is jouw favoriete deel uit het boek en waarom?
“…. Meestal kijken we naar de dingen die er niet zijn en willen we almaar meer en nog meer. We vergeten te kijken naar de dingen die er wel zijn en gaan er zomaar aan voorbij. Jammer toch? Gelukkig kunnen we onze aandacht leren richten op de dingen die er wel zijn en dankbaarheid leren en.. het overal toepassen waar we zijn.”
Dit is een mooi stuk om te oefenen. Veel kinderen blijven piekeren en zien alleen het negatieve.
Heb je ook een minst favoriet deel uit het boek?
Er is geen minst favoriete passage wat mij betreft. Wel zijn er oefeningen die voor mij niet passend zijn, maar wanneer je nog aan het begin staat van de zoektocht naar wat helpend kan zijn, dan is het een fijn boek om te lezen.
Zou je dit boek aanraden? Aan wie en waarom?
Ik zou dit boek aanraden aan coaches en therapeuten die op zoek zijn naar oefeningen om te delen met hun coachees. Ook voor ouders die zelf graag aan de slag willen met hun kind om samen te ontdekken wat helpend is, is dit een fijn boek.
Welk rapportcijfer geef je dit boek en waarom?
Ik geef het boek een 7,5, omdat ik nog niet eerder een boek als dit ben tegengekomen en het een breed scala aan helpende oefeningen en tools laat zien.