Het olifantje dat durft te dromen
BOEKRECENSIE
Het olifantje dat durft te dromen
van Alexandra Molina
De deskundigen uit het reviewpanel van Hooggevoelig heel gewoon reviewen boeken en andere producten. Boeken en producten die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij wat voor jou ‘de moeite waard is’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Babette las het boek ‘Het olifantje dat durft te dromen’. Een boek met meerdere verhalen met verschillende dieren in de hoofdrol. Ze geven kinderen een steuntje in de rug en kunnen helpen bij het versterken van hun eigenwaarde, het omgaan met emoties en het luisteren naar hun hart.
Wat is je eerste indruk van het boek?
Overduidelijk een kinderboek. A5 formaat, met een getekende olifant op de cover met een grote zon boven zich, waarin de titel van het boek geschreven staat.
Hoe zou je de schrijfstijl en leesbaarheid beoordelen en waarom?
Het boek bevat 6 korte verhalen met een eenvoudige schrijfstijl. De verhalen die erin staan bevatten boodschappen die kinderen zullen stimuleren om in zichzelf te geloven. Het zal ze helpen om op jonge leeftijd positieve geloofsovertuigingen te ontwikkelen.
Wat voor soort boek is het en voor wie is het bedoeld?
Het is een kinderboek met verhalen waarin dieren de hoofdrol spelen. Het is een voorleesboek vanaf 4 jaar.
Het boek is bedoeld voor kinderen in de basisschool leeftijd. De bedoeling van het boek is om kinderen al op jonge leeftijd zelfvertrouwen mee te geven, vertrouwen in het leven, moed en optimisme. Ook is het belangrijk dat ze leren vertrouwen op hun intuitie.
Korte samenvatting:
Het boek bevat zes hartverwarmende en liefdevol geillustreerde verhalen met verschillende dieren in de hoofdrol. Ze geven kinderen een steuntje in de rug en kunnen helpen bij het versterken van hun eigenwaarde, het omgaan met emoties en het luisteren naar hun hart. Zo ontwikkelen ze vertrouwen, kracht, optimisme en dierlijk veel moed voor een gelukkig en zelfbewust leven.
Wat is het belangrijkste thema van dit boek?
In een samenleving als de onze, die veelal gericht is op prestatie en vaak vol zit met oppervlakkigheden, is het noodzakelijk om onze kinderen een stevig fundament mee te geven. De verhalen in dit boek laten kinderen ervaren dat het fijn is om hun eigen unieke weg te vinden, in hun intuïtie te geloven en vol vertrouwen een vervulde toekomst tegemoet te gaan.
Welke betekenis/duiding krijgt hooggevoelig zijn?
Er wordt niet specifiek over het persoonskenmerk hooggevoeligheid gesproken. Vaak is het hebben van zelfvertrouwen een thema in het leven van hooggevoellige kinderen. Door hier spelenderwijs aandacht voor te hebben, middels het lezen van boeken met verhalen die thema’s bespreken rondom dit onderwerp geef je deze kinderen een stevige basis mee.
Vanuit welk perspectief wordt hooggevoeligheid benaderd?
In dit geval vanuit opvoeding. Door kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van gevoelens en emoties, kunnen zij makkelijker vertrouwen ontwikkelen voor het leven.
Wat kan dit boek je brengen, wat kun je er van leren?
Het kan kinderen (zelf)vertrouwen, moed, bewustwording, kracht en optimisme brengen en leren te vertrouwen op jezelf.
Bevat dit boek nieuwe informatie t.o.v. vergelijkbare boeken?
Het boek doet mij erg denken aan de helende verhalen van “Gevoelige oortjes’ die ik eerder voor Hooggevoelig Heelgewoon heb gereviewd. Waar in de boeken van Gevoelige oortjes via diverse thema’s hooggevoeligheid aan bod kwam, wordt er in dit boek niet specifiek over hooggevoeligheid gesproken.
Wat is je favoriete quote/passage/hoofdstuk en waarom?
Het boek bevat 6 verhalen. Het verhaal dat mij het meest aansprak was ‘Nini en het reuzengrote hart”. Hierin vertelt een mamapanda aan haar kleintje, dat er meer is dan een groot lichaam hebben. Veel belangrijker is wat er in jou zit. Hoe groot je hart is, daar gaat het om. Een mooi verhaal over durven te vertrouwen op jezelf, ondanks dat je anders bent.
Zijn er nog dingen opgevallen bij het lezen van dit boek?
Dit is een vertaling uit het Duits. Het originele boek heet ‘Der kleine Elefant, der an zich glaubt’.
(Aan wie) Zou je dit boek aanraden en waarom (niet)?
Ik zou het boek aan kunnen raden aan ouders van jonge kinderen. Zij kunnen lekker voorlezen en hun kind spelenderwijs leren te vertrouwen op zichzelf. Ook leerkrachten en (kinder)coaches kunnen de verhalen gebruiken om een thema bespreekbaar mee te maken.
Welk rapportcijfer zou je dit boek geven en waarom?
Ik geef het boek een 7-.