Stars of empathy
Review
Stars of empathy
Van Loes Hubertus
In het reviewpanel recenseren hooggevoeligheidsdeskundigen uit ons netwerk een reeks interessante boeken en producten. Die gaan over, of raken aan, hooggevoeligheid. Zo weet jij welke producten voor jou ‘de moeite waard zijn’ en welke je wel of niet aan kunt raden aan de mensen om je heen. Deze week recenseren we een spel dat je met kinderen kan spelen, ‘Stars of Empathy’. Een spel waardoor kinderen zich spelenderwijs bewust worden van hun gevoelens en gedachten en door samen te spelen, ontdekken ze hoe ze om kunnen gaan met hun eigen gevoelens en met die van anderen.
Wat is je eerste indruk van het materiaal?
Het spel zit in een stevige, zware, blauwe, vierkante doos met op de bovenkant van de doos de titel van het spel gedrukt. De doos ziet er aantrekkelijk uit. De letters staan in vrolijke kleuren bovenop de doos. Op de zijkant van de doos staat een quote van Dirk De Wachter, hoogleraar en psychiater. Ook staan de opdrachtkaartjes afgebeeld op de zijkant van de doos.
Indien er een handleiding of instructie bij zit, hoe beoordeel je deze?
Het spel bevat een korte speluitleg op A5 formaat. Hierin staat beschreven hoe het spel werkt, wat de regels zijn tijdens het spel, de onderdelen en de afbeeldingen die op het bord te vinden zijn met uitleg hiervan. De handleiding is makkelijk leesbaar en handig in gebruik met de foto’s die corresponderen met de afbeeldingen op het bord.
Voor wie is dit materiaal bedoeld?
Het spel is voor kinderen van 7-12 jaar. Kinderen kunnen dit spel zelfstandig spelen. Het spel kan thuis worden gespeeld, maar ook op school of tijdens begeleidingsmomenten. Afhankelijk van de leeftijd en het doel kan het fijn zijn om het spel te begeleiden.
Hoe zou het het gemak, plezier en de effectiviteit beoordelen en waarom?
Een makkelijk te spelen spel spel het!
Er is geen finish, want het spel gaat niet om winnen of verliezen. De kaartjes hebben een duidelijke functie.
Afhankelijk van het aantal ogen dat je gooit, kom je op een afbeelding op het bord. Je voert de opdracht uit en het spel gaat vervolgens verder.
Wat is het belangrijkste thema?
Het belangrijkste doel is dat kinderen zich spelenderwijs bewust worden van hun gevoelens en gedachten en door samen te spelen, ontdekken ze hoe ze om kunnen gaan met hun eigen gevoelens en met die van anderen.
Algemene gegevens
- Titel: Stars of empathy
- Van: Loes Hubertus
Korte samenvatting: Een kaartenset dat kinderen helpt om uit het hoofd te komen en meer in het lijf.
Hoe verhoudt dit spel/materiaal zich tot hooggevoeligheid?
Dit spel is niet specifiek voor hooggevoelige kinderen bedoeld of gemaakt. Het is een spel voor alle kinderen om te ontwikkelen wat zij van nature al in zich hebben, namelijk vertrouwen, inlevingsvermogen, samenwerken, ontdekken, etc.
Voor hooggevoelige kinderen is het fijn om verbinding via dit spel te ervaren met anderen. Het spel leert hen om nog beter hun binnengevoel te ontdekken en te delen.
Is dit spelmateriaal vernieuwend?Wat maakt het beter of slecht dan vergelijkbare materialen?
Het feit dat er geen finish in het spel is, maakt dat je het makkelijk erbij kunt pakken. Het spel hoeft niet áf’ te worden gespeeld. Er is dus ook geen competitie element. Het gaat om het beantwoorden van de vragen en het doen van de opdrachten. Verbinding met jezelf en daardoor ook verbinding met de anderen.
Wat kan het materiaal je brengen, wat kun je er van leren?
Kinderen leren zichzelf en de ander beter kennen d.m.v. het doen van opdrachten, het omschrijven en uitbeelden van gevoelens en beantwoorden van vragen. Er ontstaat begrip voor elkaar en er worden nieuwe kwaliteiten ontdekt die ze van elkaar nog niet eerder hebben gezien. Het ontwikkelt de emotionele intelligentie.
Wat is jouw favoriete element en waarom?
De kaartjes met een vraagteken (?) en een uitroepteken (!) zijn het leukst om te doen. Je leert de ander hierdoor echt beter kennen. Je wordt er blij van!
Wat is jouw minst favoriete element en waarom?
De wereldkaarten brengen je op ideeën. De foto’s die gebruikt zijn op de kaartjes zijn multi-cultureel en hebben niet altijd een herkenbare situatie afgebeeld. Het zou meerwaarde hebben als er meerdere afbeeldingen zijn om uit te kiezen.
(Aan wie) Zou je dit materiaal aanraden en waarom?
Ik kan het spel aan iedereen aanraden die kinderen kennis wil laten maken met elkaar en hun binnenwereld. Een spel voor thuis, in de klas of in een coachpraktijk. Een spel voor verbinding, zelfkennis en een spel ommakkelijk tevoorschijn te pakken en kort of langer te spelen, afhankelijk van de beschikbare tijd.
Welk cijfer geef je het materiaal?
Ik geef het spel een 7. Het is een mooie combinatie van jezelf en de ander ontdekken middels spel, zonder competitie element.