fbpx Skip to content
logo-hghg-blauw
my-sental-platform
mysental

Meer resultaten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in pages
Search in posts
Menu

Masterclass

HSP & Psychopathologie 

Om iemand te begeleiden kan het voldoende zijn om je alleen te richten op de eigenschap hooggevoeligheid, maar soms is er meer nodig. Verschillende verklaringsmodellen van psychische stoornissen kennen is dan behulpzaam, want hooggevoeligheid kan één van die modellen zijn. Hoe beter je kennis is op het gebied van psychopathologie, hoe beter jij je kunt zorgen voor passende begeleiding van jouw hooggevoelige cliënt.

Hoe zou het zijn als ...

Je meer kennis hebt van psychopathologie? Bijvoorbeeld wanneer je tijdens een (kennismakings)gesprek merkt dat je twijfelt of deze cliënt hooggevoelig is. Hij/zij geeft aan prikkelgevoelig te zijn en veel last van stress te hebben, maar je vermoed dat er meer aan de hand is. Na deze masterclass weet je waar je op door kunt vragen en waar juist niet, en waar je mee kunt werken en waar je juist beter kunt doorverwijzen.

Je weet welke overlap bestaat tussen HSP en verschillende psychiatrische stoornissen? En ook waar de verschillen zitten. Bijvoorbeeld wanneer je merkt bij je cliënt dat bepaalde belemmerende patronen sterk geïntegreerd zijn in het denken, voelen en handelen van deze persoon. Deze patronen zijn al van jongs af aan eigen gemaakt als copingsmechanisme en ze zorgen ervoor dat je cliënt telkens weer vastloopt op het gebied van werk en relaties.  Je vraagt je af waar dat mee te maken heeft en of er sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. Na deze masterclass kun je dit beter onderscheiden en weet je waar je invloed wel én niet zit.

Je zicht hebt op wanneer er mogelijk sprake is van psychiatrische problematiek? Bijvoorbeeld wanneer je vastloopt in een traject met je cliënt. Bij aanvang van het traject twijfelde je al, je had het gevoel dat je misschien niet kon bieden wat deze cliënt nodig heeft. Nu blijkt dat er veel meer speelt en intensievere begeleiding nodig is. Na deze masterclass heb je meer aanknopingspunten en weet je welke richtingen je dan op kunt. 

Masterclass 
HSP & Psychopathologie

In deze 4 uur durende masterclass krijg je theorie over psychopathologie. Aan de hand van verklaringsmodellen en de DSM-V, leer je herkennen waar mogelijk sprake is van een stoornis wel of niet samengaand met de eigenschap hooggevoeligheid. 

€ 195,-

(Btw vrij)


√ 4 uur training op locatie


√ Leren in een kleine groep deelnemers, max. 8 mensen


√ Inclusief cursusmateriaal en modulehandleiding, met sheets en werkruimte. Mooi als naslagwerk.


√ Trainer met rijke ervaring in o.a. GGZ en (re-integratie) coaching


 

Kenmerkend voor de module HSP & psychopathologie is

Via je gevoel ontvang je informatie, die je vervolgens verwerkt met je verstand. Je leert om deze beide systemen beter te herkennen en te laten samenwerken.

Theoretische onderbouwing

Via je gevoel ontvang je informatie, die je vervolgens verwerkt met je verstand. Je leert om deze beide systemen beter te herkennen en te laten samenwerken.
Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de praktijk, wordt op verschillende stoornissen ingegaan.

Casuïstiek

Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de praktijk, wordt op verschillende stoornissen ingegaan.
Door ervaringsgericht te leren, integreer je de kennis direct in jouw manier van begeleiden.

Ervaringsgerichte oefeningen

Door ervaringsgericht te leren, integreer je de kennis direct in jouw manier van begeleiden.
Wat kun je inzetten om psychopathologie te herkennen? Hiervoor worden je diverse handvatten aangereikt.

Tips en Tools

Wat kun je inzetten om psychopathologie te herkennen? Hiervoor worden je diverse handvatten aangereikt.

Kies hier jouw training Kies welke datum goed bij jou past!

Geen evenementen gevonden!
Miranda-op-den-brouw-hooggevoeligheelgewoon

Kennis van psychopathologie helpt je om meer zicht te krijgen op het verschil tussen gedrag dat past bij een persoonskenmerk  en het gevolg is van psychiatrische problematiek. Wanneer een HSP’er uit balans is, kan gedrag zichtbaar worden dat lijkt op gedrag dat als psychiatrische problematiek gezien wordt. Hierbij kun je denken aan angst- en stemmingsstoornissen of zelfs persoonlijkheidheids problematiek.  Hierdoor wordt er nog regelmatig onterecht een diagnose gesteld, wat de cliënt juist meer verwarring geeft dan dat het helpend is.

De eigenschap en stoornis kunnen ook naast elkaar bestaan. Je cliënt kan dan het meest profiteren van begeleiding, wanneer er binnen de behandeling gericht wordt op de stoornis en aandacht is voor zijn/haar hooggevoeligheid.  Onderzoeken waar gedrag vandaan komt en waar dat mee samenhangt is essentieel om passende begeleiding te kunnen bieden tijdens een coach- of therapietraject.  

Praktische informatie & veelgestelde vragen

4 uur op locatie

€ 195,- btw vrij all-in

Certificaat / bewijs van deelname

Online 2x 2 uur

Praktische informatie

Over de masterclass

Over de vereisten

Over de module 

Een andere vraag? Je bent van harte welkom!

Contact-hooggevoelig-heel-gewoon

Neem contact op

Twijfel je nog om mee te doen?

Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

    Pin It on Pinterest