Masterclass
HSP & Psychopathologie
Je volgt de masterclass HSP & Psychopathologie omdat je in je begeleiding regelmatig mensen/cliënten tegenkomt waarbij je je afvraagt of hij/zij wellicht last heeft van psychiatrische problematiek.
Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op diverse verklaringsmodellen van psychische stoornissen. Ook kan hooggevoeligheid als verklaringsmodel voor psychopathologie gezien worden. Denk maar eens aan iemand die niet goed in balans kan blijven en depressief raakt of een eetstoornis ontwikkelt.
Om iemand te begeleiden kan het voldoende zijn om je alleen te richten op de eigenschap hooggevoeligheid, maar soms is er meer nodig. Als je deze ondersteuning niet kunt bieden is het van belang dat je doorverwijst naar iemand die wel de kennis en de (therapeutische) begeleiding kan bieden die nodig is.
Hoe beter je kennis is op het gebied van psychopathologie, hoe beter jij je kunt zorgen voor passende begeleiding van jouw hooggevoelige cliënt.
Herken je dit?
Je hebt een kennismaking met een potentiële client die aangeeft zich in hooggevoeligheid te herkennen. Tijdens het gesprek merk je dat je twijfelt of deze cliënt hooggevoelig is. Hij/zij geeft aan prikkelgevoelig te zijn en veel last van stress te hebben, maar je vermoed dat er meer aan de hand is.
Je merkt bij je cliënt op dat bepaalde belemmerende patronen sterk geïntegreerd zijn in het denken, voelen en handelen van deze persoon. Deze patronen zijn al van jongs af aan eigen gemaakt als copingsmechanisme en ze zorgen ervoor dat je cliënt telkens weer vastloopt op het gebied van werk en relaties. Je vraagt je af waar dat mee te maken heeft en of er sprake is van persoonlijkheidsproblematiek.
Je loopt vast in een traject met je cliënt. Bij aanvang van dit traject twijfelde je al, je had het gevoel dat je misschien niet kon bieden wat deze cliënt nodig heeft. Nu blijkt dat er veel meer speelt en intensievere begeleiding nodig is.
HSP & Psychopathologie is relevant
Werk je met hooggevoelige cliënten bij wie je twijfelt of er naast deze eigenschap meer aan de hand is?
Kennis van psychopathologie helpt je om meer zicht te krijgen op het verschil tussen gedrag dat past bij een persoonskenmerk en het gevolg is van psychiatrische problematiek. Wanneer een HSP’er uit balans is, kan gedrag zichtbaar worden dat lijkt op gedrag dat als psychiatrische problematiek gezien wordt. Hierbij kun je denken aan angst- en stemmingsstoornissen of zelfs persoonlijkheidheidsproblematiek. Hierdoor wordt er nog regelmatig onterecht een diagnose gesteld, wat de cliënt juist meer verwarring geeft dan dat het helpend is.
De eigenschap en stoornis kunnen ook naast elkaar bestaan. Je cliënt kan dan het meest profiteren van begeleiding, wanneer er binnen de behandeling gericht wordt op de stoornis en aandacht is voor zijn/haar hooggevoeligheid. Onderzoeken waar gedrag vandaan komt en waar dat mee samenhangt is essentieel om passende begeleiding te kunnen bieden tijdens een coach- of therapietraject.
Hoe zou het zijn als ...
Je meer kennis hebt van psychopathologie?
Je weet welke overlap bestaat tussen HSP en verschillende psychiatrische stoornissen?
Je zicht hebt op wanneer er mogelijk sprake is van psychiatrische problematiek?
Masterclass
HSP & Psychopathologie
In deze 4 uur durende masterclass krijg je theorie over psychopathologie. Aan de hand van verklaringsmodellen en de DSM-V, leer je herkennen waar mogelijk sprake is van een stoornis wel of niet samengaand met de eigenschap hooggevoeligheid.
€ 195,-
(Btw vrij)
√ 4 uur training op locatie
√ Leren in een kleine groep deelnemers, max. 8 mensen
Kenmerkend voor de module HSP & psychopathologie is

Theoretische onderbouwing

Casuïstiek

Ervaringsgerichte oefeningen

Tips en Tools
Kies hier jouw training Kies welke datum goed bij jou past!
“Inmiddels leef ik mijn droom: Ik ervaar het als mijn missie om hoogsensitieve en hoogbegaafde volwassenen te leren om vanuit contact met zichzelf en het kennen van hun eigen waarde, balans te vinden in hun leven en zichzelf te kunnen zijn in de samenleving”
Miranda op den Brouw – Muziektherapeut/Trainer/Werkfitcoach
Trainer in deze module

In deze training komt voor mij alles bij elkaar: vanuit mijn persoonlijke ervaring en mijn werkervaring binnen de psychiatrie deel ik mijn kennis, zodat jij als coach/therapeut jouw hooggevoelige cliënt nog passender begeleiding kunt bieden.
Kort na mijn afstuderen in 2006, ben ik met De GrondToon gestart. Als zelfstandige merkte ik dat ik het heerlijk vond (en vind) om op mijn manier te kunnen werken en dat ik mijn creativiteit op verschillende manieren vorm kan geven. Tegelijkertijd werkte ik tot 2017 in de acute zorg van het GGZ. Daar heb ik veel ervaring opgebouwd in het werken met volwassenen met uiteenlopende problematiek (o.a. psychose, depressie, angststoornissen, persoonlijkheidsproblematiek en problemen op het gebied van emotieregulatie). Regelmatig merkte ik tijdens de therapieën dat er mensen waren, die vastliepen vanwege hun hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Aangezien daar binnen de GGZ nog weinig aandacht voor was en ik als ervaringsdeskundige de uitdagingen ken waar je als sensitieve volwassene tegenaan kunt lopen, heb ik mij hierin verder ontwikkeld als professional.
Praktische informatie & veelgestelde vragen
4 uur op locatie
€ 195,- btw vrij all-in
Certificaat / bewijs van deelname
Beschikbaar
Praktische informatie
Over de inhoud van de module
Over de locatie
Over de online training, wanneer van toepassing
Over de vereisten
Over de module
Tijdens de trainingen op de locaties nemen we de maatregelen rondom het coronavirus in acht, we stemmen regelmatig af met de locatie over hygiene, 1,5 meter en de andere richtlijnen die RIVM voorschrijft. De trainingsgroepen bestaan daarom uit maximaal 8 deelnemers. Heb je hier vragen over, stel ze gerust.
Een andere vraag? Je bent van harte welkom!

Neem contact op
Twijfel je nog om mee te doen?
Vul het formulier in en we nemen binnen twee werkdagen contact met je op.