Kennis over hooggevoeligheid onder jeugdzorgwerkers is een must
We zien onze trainers regelmatig stuiterend en voldaan terugkomen van een trainingsdag. Logisch zou je denken, ze kiezen niet voor niets voor deze baan. Deze positieve energie werkt aanstekelijk en geeft het een mooi beeld van hoe zo’n dag ervaren wordt. Kijk vandaag eens mee door de ogen van trainer Kim bij de Basistraining Hooggevoeligheid voor jeugdzorgwerkers.
Wat viel je op bij de start van deze training?
“Ik verzorgde deze training voor professionals die werkzaam zijn in wijkteams. Zij hebben dus vanuit hun beroep te maken met hooggevoeligheid. De groep was duidelijk enthousiast, de sfeer was rustig en ontvankelijk. Hoewel de deelnemers veel aan werk gerelateerde vragen hadden, herkende een aantal van hen ook kenmerken bij zichzelf of hun kinderen.”
Met welke verwachtingen kwamen mensen naar deze training?
“Deelnemers wilden graag hooggevoeligheid leren herkennen in de verhalen die ze te horen kregen van hun cliënten. Ook wilden ze leren hoe door te vragen bij eerste aanwijzingen voor het aanwezig zijn van hooggevoeligheid. Welke vragen stel je dan en wat kun je observeren? Er waren ook vragen over onderscheid maken tussen hooggevoeligheid en bijvoorbeeld een aandachtstekortstoornis. Tot slot verwachtten deelnemers tips over wat kan helpen, zowel voor ouders als voor kinderen.”
“Wat het meest blijft hangen? De informatie over het herkennen van hooggevoeligheid.”
Welk verhaal uit deze training blijft je bij?
“Er zat een professional in de groep die met haar eigen zoon naar een instelling ging, omdat hij tekenen van depressie vertoonde. In de loop van de training herkende zij ook veel kenmerken van hooggevoeligheid bij haar zoon. Ze vroeg zich af of een reguliere ggz-instelling daar iets mee kon doen. Omdat ik de privacy van deze deelnemer belangrijk vind, kan ik het vervolg hier niet delen, maar dit voorbeeld onderstreept voor mij wel het belang van kennis over hooggevoeligheid in de (jeugd)zorg!”
Wat blijft bij de deelnemers het meeste hangen?
“Hoe ze hooggevoeligheid kunnen herkennen. En dan niet alleen de kenmerken die bij wijze van spreken op een rijtje op een dia staan. Ik sprak een deelnemer die vertelde dat ze tussendoor ook alle dingen had opgeschreven die ik tussen neus en lippen door had genoemd over het herkennen van hooggevoeligheid. Die kwamen vooral naar voren in de cases en praktijkvoorbeelden die we met elkaar hebben besproken.”
“Ik was erg blij met de ontspannen sfeer en geïnteresseerde vragen die werden gesteld.”
Hoe was jouw gevoel na deze training?
“Leuk, mag ik nog een keer! Zonder gekheid, ik keek na deze bijeenkomst meteen uit naar het tweede dagdeel waarin we meer ingaan op de praktijk. Binnenkort heb ik nog een incompany groep met jeugdzorgwerkers. Ik werd ook erg blij van de open en ontspannen sfeer en van alle geïnteresseerde vragen die werden gesteld. Mijn wens is om nog veel meer professionals kennis te laten maken met hooggevoeligheid, zodat ze hun blik op problematiek kunnen verbreden. Ik hoop dat hooggevoeligheid dan veel vaker een plek krijgt en dat het een verklaring kan zijn voor klachten en problemen die eerder anders werden gediagnostiseerd. Helemaal top als men dan vanuit de kennis over hooggevoeligheid een passende oplossing kan bieden.”
Nieuwsgierig naar deze training bij Kim?
We bieden deze basistraining Hoogsensitiviteit speciaal voor jeugdzorgwerkers aan. We ontwikkelden deze training samen met Kim Oude Egberink, van Het Sensitieve Brein. Zij werkt al jaren als psycholoog (SKJ-geregistreerd) en ambulant pedagogisch gezinsbegeleider. Ze is bovendien (ervarings-)deskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Hierdoor sluit ze moeiteloos aan bij haar eigen werkveld, namelijk de jeugdzorg(werkers). Ze biedt interessante én praktische informatie die meteen toepasbaar is.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden >>