“Nu ik dit allemaal weet, wordt het veel makkelijker om praktische stappen te zetten.”
We vragen deelnemers aan onze trainingen en opleidingen altijd hoe ze het ervaren. Zo houden we vinger aan de pols en verbeteren we continu de kwaliteit waar mogelijk. Maar hoe zit het met onze trainers? Vandaag vertelt trainer Arja Roozemondover haar beleving van de Dagtraining ‘Praktijkgericht werken met hooggevoeligheid’. Met welke verwachtingen kwamen mensen binnen? Wat waren hun belangrijkste lessen? En hoe heeft de groep onze kenmerkende manier van leren ervaren? Je leest het in deze blog!
Hoe heb je de groep ervaren bij de start van deze training?
Het was een leuke groep bijzonder geïnteresseerde mensen, waardoor ik zelf ook (nog) meer zin kreeg in de dag. Wat me aan het eind van de training bij bleef van deze groep? Niet zozeer één verhaal, wel het enthousiasme waarmee één van de deelnemers met hooggevoeligheid aan de slag wil in het onderwijs. Je ziet het haar zó doen!
Met welke verwachtingen kwamen mensen naar deze training?
Dat varieerde van ‘ik weet eigenlijk nog niet of het wel echt bestaat’ via ‘meer weten over HG omdat mijn dochter HG lijkt te zijn’ tot ‘praktische tools en tips leren zodat ik er met mijn cliënten beter mee uit de voeten kan’. Aan het eind van de dag waren voor iedereen de belangrijkste doelen bereikt. Waarbij het aardige was dat sommige deelnemers inzichten hadden opgedaan waar ze van tevoren helemaal niet eens op gerekend hadden.
“Deelnemers vinden de afwisselende werkvormen een aangename verrassing.”
We vinden het belangrijk om een duidelijke verbinding te maken met wetenschappelijk onderzoek (met praktische vertaalslag). Welke reacties kreeg je daarop?
Hier geef ik graag eerst mijn eigen ervaring toen ik de opleiding deed. Ik vond het heel erg fijn om te horen dat we niet bezig zijn met iets ongrijpbaars, met een nieuwe hype, maar met iets tastbaars waar ook wetenschappelijk bewijs voor is, en waar in de wetenschappelijke wereld serieus aandacht aan besteed wordt. Bij deelnemers merk ik een zelfde soort reactie. Natuurlijk spelen daar wel verschillen in belangstelling en leerstijl. Maar ik zie toch vooral dat men blij is om te horen dat we het hebben over een reëel bestaande persoonseigenschap.
De ervaringsoefeningen in deze training hebben als doel om zelf te herkennen en voelen wat er bedoeld wordt in de theorie. Hoe beleefden de deelnemers dat en hoe reageerden ze daarop?
Ik heb nog nooit een deelnemer meegemaakt die de afwisseling van verschillende werkvormen niet fijn vond. Eigenlijk vindt iedereen het altijd een heel aangename verrassing om er op deze manier mee bezig te zijn. Onuitgesproken blijft meestal dat juist die afwisseling de impliciete boodschap meegeeft dat iedereen verschillend is, dat er veel manieren van leren zijn en dat iedereen eruit mee kan nemen wat ‘past’. Net als het echte leven, dus eigenlijk.
“Na de training hebben deelnemers meer vaardigheden en kennis om over hooggevoeligheid te communiceren, zowel privé als in hun werk.”
Onze bedoeling is om tijdens de training vooral praktische handvatten te geven, zodat deelnemers direct aan de slag kunnen met hooggevoeligheid. Hoe gaat dat?
Dat hangt een beetje van de groep en de deelnemers af. Maar zoals ik al betoogde: vooral het bezig zijn met enerzijds de theorie en anderzijds de praktische manieren van ermee omgaan, spreekt de deelnemers aan. Voorbeeld daarvan is iemand die na de dagtraining schreef: “Nu ik dit allemaal weet, wordt het veel makkelijker om praktische stappen te zetten. In feite heb ik de eerste stap al gezet door hieraan deel te nemen en ervoor uit te komen dat ik zelf ook hooggevoelig ben.” Een ander element waar mensen blij mee zijn: ze hebben meer vaardigheden en kennis om erover te communiceren met hun omgeving, zowel privé als in hun werk.
Wat blijft bij de deelnemers het meeste hangen volgens jou?
Ik denk vooral de combinatie van theorie en praktijk. Daarbij hangt het ook een beetje af van ervaringen met eerdere (na)scholingen over andere onderwerpen. Ik vermoed dat voor sommigen het ontdekken van, of de confrontatie met, de eigen hooggevoeligheid het meeste indruk maakt. Wat ik tijdens mijn training als boodschap meegeef is dat hooggevoeligheid een eigenschap is die vaker voorkomt dan je denkt én die een prachtig element in je leven kan zijn. Mits je weet hoe je ermee om moet gaan en hoe je ervan kan genieten.
“Ik vind het een erg mooie training om te geven. Vanwege de inhoud en de deelnemers, maar ook door mijn fijne collega-trainers.”
Welke reacties kreeg je op de training?
Veel enthousiaste reacties. En een mooi cijfer (gemiddeld 8,5). Zelf werd ik vooral gelukkig van hoe mensen naar huis gingen: ontspannen, geïnspireerd, tevreden, blij.
Hoe was jouw gevoel na deze training?
Het cliché wil ‘moe maar voldaan’. Geestig om te merken: eigenlijk voelde ik me juist helemaal niet moe, maar op een aangename en ontspannen manier energiek. Totdat ik na het eten thuis op de bank ging zitten… Toen bleek ik zelfs te moe om echt goed de krant te kunnen lezen. Ik vind het een erg mooie training om te geven! Vanwege de inhoud, vanwege de deelnemers, maar ook vanwege de superfijne collega’s om mee samen te werken.
Nieuwsgierig naar de Dagtraining bij Arja?
Tijdens deze dag staat het (h)erkennen en praktisch benaderen van hooggevoeligheid centraal. Je leert begrijpen wát er gebeurt en we maken het direct praktisch door het bespreken van casuïstiek en het doen van oefeningen. Al met al levert deze dag een nieuwe kijk en praktische handvatten op voor iedereen die te maken heeft met gevoelige mensen.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden >>