“Intensief, op maat en goed voor zowel je persoonlijke als je professionele ontwikkeling.”
Zoals je misschien wel weet geven onze trainers regelmatig een inkijkje in hoe zij de trainingen beleven. Wat valt hen op in de groepen, met welke verwachtingen en wensen komen deelnemers binnen en welke verhalen blijven je bij. Vandaag vertellen deelnemers Esther, Janet en Kitty hoe zij de Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige hebben beleefd. Een persoonlijke ontdekkingsreis, maar vooral een traject waarbij je als professional je rugzak vol laadt met kennis, tools en ervaring. De inzichten over jezelf zorgen ervoor dat je anderen op een ‘doorleefde’ manier kunt begeleiden. Een tipje van de sluier; ze mochten onlangs alle drie met trots hun certificaat in ontvangst nemen! We zijn ontzettend dankbaar voor hun openhartige verhalen en mooie woorden, dankjewel dames! Lees je mee?
1. Hoe zou je de Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige omschrijven?
Esther: “Het is intensief, op maat en goed voor zowel je persoonlijke als je professionele ontwikkeling.”
Janet: “De Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige was voor mij een ‘terug-naar-mezelf’-traject. Vanaf moment één voelde het als een warm bad en een soort van thuiskomen: je bent immers samen met professionals (en dit geldt ook voor de trainers) die veelal dezelfde dingen ervaren als jij. Als je dan met elkaar aan de slag gaat, veel met elkaar deelt (in alle veiligheid en vertrouwen overigens, heel fijn!) gaat het erkennen, herkennen en (vooral) accepteren van hooggevoeligheid als vanzelf! Ik zou er meteen opnieuw voor kiezen.
2. Hoe heb je de combinatie van ‘leren als professional’ en ‘leren als individu’ ervaren?
Kitty: “De Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige zou ik willen omschrijven als een ontdekkingsreis naar wat hooggevoeligheid is in zijn algemeenheid maar ook naar wat hooggevoeligheid voor jezelf betekent. Waarbij je door het zelf mogen ervaren, ermee oefenen en er op reflecteren, een enorme rugzak met hulpmiddelen krijgt aangereikt. Juist deze combinatie maakt het voor mij waardevol, omdat het niet de woorden zijn die je overtuigen, maar het gevoel dat je krijgt als je het proces zelf doorloopt.”
Janet: “Je leert van de andere professionals, van de stof die je aangereikt wordt, het oefenen met de verschillende werkvormen én ook zeker van de reis in jezelf. Het individuele, persoonlijke stuk, is van groot belang om te kunnen uitgroeien tot een deskundige professional. De feedback van de trainers en de POP-begeleiders in de e-learningopdrachten en tijdens de modules draagt hier ook enorm aan bij. Ik heb de begeleiding als heel plezierig ervaren en heb voldoende tools meegekregen om als professional aan de slag te kunnen.”
“Ik had niet kunnen bedenken dat ik binnen een half jaar zoveel zou bereiken. De praktijk die ik altijd al voor ogen had opzetten, weer gaan schrijven, en ‘gewoon’ de inhoud van mijn eigen website neerpennen.”
3. Waaraan merk je dat je van de ‘lastkant’ naar de ‘krachtkant’ van hooggevoeligheid beweegt?
Esther: “Door bewustwording van patronen die je nu dus ook bewust kunt doorbreken. Die kennis en ervaring kun je ook weer toepassen in je werk.”
Kitty: “Het worstelen met jezelf, met je overtuigingen, stap voor stap er doorheen, op zoek naar je kracht, totdat de puzzelstukjes in elkaar gaan vallen. Dat is waarin ik merk dat ik van de lastkant naar de krachtkant aan het bewegen ben. Daar waar ik moeite had met grenzen voelen, laat staan grenzen aangeven, vooral mezelf bleef aanpassen aan de ander, neem ik steeds meer mijn eigen ruimte in en maak ik meer bewuste keuzes.”
Janet: “Ik merk dat de opleiding mij veel krachtiger heeft gemaakt, meer zelfvertrouwen heeft opgeleverd en veel in gang heeft gezet. Ik had niet kunnen bedenken dat ik binnen een half jaar zoveel zou bereiken. De praktijk die ik altijd al voor ogen had opzetten, weer gaan schrijven (herontdekken van uit ’t oog verloren passies), en ‘gewoon’ de inhoud van mijn eigen website neerpennen. Ik merk dat ik mezelf meer durf te laten zien, meer rekening houd met wie ik ben, waar IK behoefte aan heb (of juist niet) waardoor ik vaker aan de ‘krachtkant’ terechtkom van mijn hooggevoeligheid dan dat ik aan de ‘lastkant’ blijf hangen. Je kunt er vaak zélf voor kiezen om uit de lastkant te stappen.”
“Zelf heb je er sowieso ontzettend veel aan, en als je ’t wilt: hoe mooi is ’t dan om anderen die net zo hebben geworsteld als jij, daarnaast ook nog verder te kunnen helpen? Jij hoeft niet alles alleen te doen, en de ander dus ook niet.”
4. Wat is jouw belangrijkste leermoment of inzicht?
Janet: “De voor mij belangrijkste inzichten die ik meeneem zijn vooral het volledig durven en mogen accepteren van mijn hooggevoeligheid, dat ik veel sterker ben dan ik altijd dacht (ondanks dat ik gevoelig ben, misschien zelfs wel juist omdát ik gevoelig ben!) en dat ik mijn gedachten (en overtuigingen) veel minder belangrijk ben gaan vinden. Het zijn maar gedachten, ze zijn vaak helemaal niet waar. Juist in de stilte vind je je antwoorden. Ook kan ik nóg meer vertrouwen op mijn intuïtie, mijn innerlijk weten.”
Esther: “Het feit dat ik niet verantwoordelijk ben voor het geluk van de ander heeft er voor gezorgd dat ik dus ook de ander niet hoef te ‘redden’ en dat geeft mij meer ruimte, maar de ander ook.”
Kitty: “Mijn belangrijkste inzicht is nog steeds dat ik vooral aan het vechten ben geweest tegen mezelf en de overtuigingen die ik van anderen heb overgenomen.”
“Ik zou de Opleiding aanraden aan iedereen die deze ervaring wil delen met anderen om hooggevoeligheid op de kaart te zetten als een krachtige karaktereigenschap, een eigenschap om trots op te mogen zijn.”
5. Aan wie zou jij deze opleiding aanraden?
Esther: “Aan degene die vermoed of weet dat hij/zij HSP is en er mee aan de slag wil in de praktijk.”
Janet: “Ik zou de opleiding aanraden aan iedereen die worstelt met zijn of haar hooggevoeligheid. Het is echt gewoon soms niet makkelijk, maar als je jezelf beter leert kennen, meer weet en leert over hooggevoeligheid, tips en tools krijgt om ermee om te gaan en in jezelf durft af te dalen: doen! Zelf heb je er sowieso ontzettend veel aan, en als je ’t wilt: hoe mooi is ’t dan om anderen die net zo hebben geworsteld als jij, daarnaast ook nog verder te kunnen helpen? Jij hoeft niet alles alleen te doen, en de ander dus ook niet.”
Kitty: “Ik zou deze opleiding aanraden aan iedere hooggevoelige die zichzelf wil herontdekken, die het nodig heeft om ervarend te leren, maar ook deze ervaring wil delen met anderen om hooggevoeligheid op de kaart te zetten als een krachtige karaktereigenschap, een eigenschap om trots op te mogen zijn. Een eigenschap die je niet hoeft te verstoppen, een eigenschap die er gewoon mag zijn net als alle andere eigenschappen.”
Vragen?
Ben je nieuwsgierig naar de Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige, maar zit je ook vol met vragen? Neem dan even contact met ons op. Van inhoudelijke vragen voor de trainers tot administratieve zorgen; we denken graag met je mee over wat bij jou past.