Vergoeding voor scholing uit cao Huisartsenzorg
Scholing is meestal niet goedkoop. En hoewel we altijd ons best doen om onze tarieven zo scherp mogelijk te houden en leuke acties te bedenken, kunnen we er niet omheen dat een opleiding of training een investering vraagt. Soms is dat financieel niet haalbaar, wat ontzettend zonde is als je je wel heel graag wilt ontwikkelen. Dat snappen we heel goed. Daarom zetten we graag de mogelijkheden voor financiering en subsidie voor je op een rij. Met als nieuwste aandachtspunt budgetten die zijn vastgelegd in jouw cao. Deze keer in de spotlight: de cao Huisartsenzorg. Interessant voor medewerkers van de POH-GGZ en doktersassistenten.
Tegenwoordig zijn de POH-GGZ’ers vaak de eerste hulpverleners die hooggevoelige mensen zien, omdat zij vergoed worden vanuit de zorgverzekering. Het is dus van groot belang dat zij hooggevoeligheid herkennen, erkennen en daar praktisch mee kunnen omgaan. Met een populatie van 20% hooggevoeligen, van wie er velen met stressklachten of psychosomatische klachten door de huisarts zullen worden doorverwezen naar de POH-GGZ’er, ligt er een enorme kans. Scholing zorgt ervoor dat de POH-GGZ’er in elk geval als hulpverlener aan het begin van het proces de cliënt op weg kan helpen en deze, indien noodzakelijk, naar de juiste volgende hulpverlener door kan verwijzen.
Kansen
Art 6.3: het minimum aantal uren scholing (geaccrediteerd of op een andere manier erkend) is 20 uur bij een dienstverband van minimaal 8 uur per week, en 10 uur bij een dienstverband van minder dan 8 uur per week. Deze uren kunnen deels worden besteed aan verplichte* en deels aan niet-verplichte scholing. In het laatste geval moet de werkgever wel de kosten van de scholing betalen, maar niet de tijd.
*De verplichte scholing gaat over functiegerichte scholing, dus scholing die noodzakelijk is om je functie goed te kunnen uitoefenen. Ook hierover kun je het gesprek aangaan, omdat het voor de functie van de POH-GGZ’er essentieel is om ook hooggevoeligheid mee te nemen. Juist in het praktische van het omgaan met hooggevoeligheid zit een enorme kans om mensen weer op weg te helpen en te laten ‘ontstressen’ of hun gebruiksaanwijzing te leren kennen en daar beter naar te leren luisteren.
Art 6.4: Loopbaangerichte scholing* vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Hierin zit een kans voor met name de POH-GGZ’er, voor wie kennis van en ervaring met hooggevoeligheid belangrijk is om in het pakket te hebben. Als de werknemer dit wil kan hij daarvoor schriftelijk een verzoek indienen onder vermelding van opleiding, tijd die ermee gemoeid is en kosten. Als werkgever en werknemer het erover eens zijn dat de opleiding in hun beider belang is, komen de kosten voor de opleiding voor rekening van de werkgever, voor zover in de sector gebruikelijk.
*De cao vermeldt ook nog in de toelichting op art 6.4 dat er gekozen is voor geaccrediteerde scholing, omdat ze daarmee de kwaliteit en praktijkgerichtheid gewaarborgd is. De praktijkgerichtheid sluit heel erg aan bij onze ervaringsgerichte manier van opleiden.
Hoe pak je dat aan?
- Bereid een pitch voor waar in je uitlegt hoe je hooggevoeligheid tegenkomt in je werk. Zorg ervoor dat je het vóórkomen van hooggevoeligheid binnen het patiëntenbestand én dus binnen de POH-GGZ benoemt en uitlegt (percentage/veel voorkomende klachten). Vertel samenvattend waarom omgaan met hooggvoeligheid dus belangrijk is voor jouw functie en/of jouw loopbaan
- Het kan soms spannend zijn om dit gesprek aan te gaan, zeker als je verwacht dat je moet gaan overtuigen. Als het lukt, ga dan het gesprek aan met de arts van wie je verwacht dat deze het meest openstaat voor hooggevoeligheid. Benoem wat je waarneemt bij veel van je cliënten en wat daarvan bij hooggevoeligheid hoort (overprikkeling/stress/overnemen emoties van anderen/moeite met grenzen aangeven). Als je werkgever geen goed beeld heeft bij hooggevoeligheid, leg dan uit wat het betekent en benoem ook dat dit wetenschappelijk is onderzocht (biologisch/erfelijk/neuropsychologisch).
Meer vergoedingen
Omdat het een hele lap tekst wordt als we alle precieze vergoedingen onder elkaar zetten, hebben we daar een aparte download voor gemaakt. Je kunt er zien wat er in bekende cao’s precies vergoed wordt en waar je dat terug kunt vinden.
Klik hier om het overzicht van vergoedingen te downloaden >>
Vragen?
Best ingewikkeld, die cao’s en vergoedingen. Wil je even overleggen? Bel of mail ons dan, we denken graag met je mee! Klik hier om ons aanbod van scholingen over hooggevoeligheid te bekijken.