Van traumatherapie naar taalcursus
Trauma Dagelijkse kost
Dagelijks kom ik ze tegen. De aannames over mijn werk. “Jij hebt zeker wel zwaar werk! Pas je wel op jezelf?” Of: “nou, ik zou het niet kunnen hoor!”
Toch weet ik zeker dat ook jij dagelijks te maken hebt met de principes die ik in mijn werk tegenkom. Die zijn namelijk universeel. Ze worden aangestuurd vanuit ons brein en zenuwstelsel.
Hoe fijn zou het zijn om daar wat meer van te begrijpen? Zodat je nog beter aan kunt sluiten bij de gebruiksaanwijzing van jezelf, je cliënt, je kind of coachee.
De mensen die ik zie in mijn praktijk zijn net als jij en ik. De verhalen van wat ze hebben meegemaakt zijn heel divers.
Wat ze allemaal delen is dat ze door omstandigheden het contact met hun lichaam en/of met de mensen om hen heen zijn kwijtgeraakt. Het lukt het ze niet meer om de taal van hun lichaam te verstaan.
Dat wat ik als een ongeorganiseerd soepzooitje
in mijn lijf ervoer bleek een uiterst vernuftig systeem te zijn.
Een (bio)logisch systeem dat we allemaal delen
en waar we veel te weinig over leren.
Sanne van Heumen –
Lichaamsgericht trauma therapeut & trainer
Dat je door omstandigheden het contact met je lichaam kunt kwijtraken ken ik zelf heel goed. In 2013 overkwam mij dit ook. Het lukte me niet meer om de taal van mijn lichaam te verstaan.
Na een vervelende infectie ging mijn lijf in de verdedigingsmodus. Het resultaat: ernstige (chronische) pijnklachten en ontstekingen. Niks hielp eigenlijk echt. Dus ging ik op zoek. Ik wist dat ik een hooggevoelig systeem had. Maar iets wat er nu gebeurde klopte niet en ik begreep er niks van.
Ik kwam in aanraking met het gedachtengoed van Peter Levine. Hij ontwikkelde de methode Somatic Experiencing©. Een lichaamsgerichte benadering voor trauma. Er ging een wereld voor me open. Het was net of ik mijn gebruiksaanwijzing, die in het Chinees geschreven was, ineens vertaald had naar het Nederlands. Ik voelde me minder kapot, beschadigd.
Dat wat ik als een ongeorganiseerd soepzooitje in mijn lijf ervoer bleek een uiterst vernuftig systeem te zijn. Een (bio)logisch systeem dat we allemaal delen en waar we veel te weinig over leren. Namelijk ons zenuwstelsel. En dat van mij bleef hangen in een cirkel die me niet langer diende, maar het had hulp (therapie) nodig bij het vinden van een opening naar wat nieuws.
Het helpt als.. je weet hoe je zenuwstelsel werkt
Het helpt als je weet en aan den lijve ervaart hoe je zenuwstelsel in elkaar zit. Hoe dit je waarneming, je ervaringen en je lichaam beïnvloedt. Wat de wisselwerking is.
In de praktijk zie ik elke keer weer hoeveel meer rust mensen ervaren wanneer uitleg, gecombineerd met het (ook fysiek) ervaren van je hulpbronnen, een plek krijgt in de begeleiding. We willen dingen nou eenmaal snappen.
Het helpt enorm wanneer je de gebruiksaanwijzing in de juiste taal hebt. En niet blijft worstelen met de Chinese versie zoals ik destijds. Het is mijn droom dat de taal van ons zenuwstelsel en ons lichaam niet langer een dialect is.
Wanneer het een hoofdtaal gaat worden, scheelt het zo veel onbegrip, worstelen en leed. Op school. In de begeleiding van grote en kleine mensen. In de zorg.
THEMAMODULE
HSP & TRAUMA
In één middag leer je hoe het zenuwstelsel werkt, hoe trauma doorwerkt in je lijf en het dagelijks leven. Je leert hoe HSP en trauma met elkaar samenhangen. Je maakt kennis met de beginselen van traumasensitief begeleiden en krijgt tips en tools die daar bij horen.
€ 195,-
1 middag, de datum kies jij
Inclusief arrangement, cursusmap & materiaal