“Ik? Een burn-out?!”
Na persoonlijke ervaringen met werkt dat niet past, onbegrepen hoogsensitiviteit en uiteindelijk een burn-out, helpt Brenda Boele nu mensen op weg binnen UWV Werkfit. Samen met Jeroen Zweerts is zij het eerste aanspreekpunt voor mensen die interesse hebben in een Werkfit traject. In deze blog vertelt ze haar eigen verhaal, van ontkenning en uitputting in haar ‘twenties’ naar energieke zelfstandig ondernemer nu. Ze levert, zoals ze zelf zegt, graag een bijdrage aan de ontdekkingsreis die mensen mogen maken in henzelf en in hun werk. Lees je mee?
Burn-out
“Medio twintig jaar was ik. Een hoger opgeleide jonge vrouw. Een druk sociaal leven, een baan, relatie, enzovoorts. Na een periode van vage klachten, deed zich een onschuldig incident voor op het werk. Ik begon te huilen en kon niet meer stoppen. Een collega heeft mij naar huis gebracht, omdat ik zelf niet in staat was om auto te rijden. ‘Na het weekend voel ik mij vast beter’; dacht ik. Niets bleek minder waar te zijn. Ondanks dat ik mij uitgeput voelde kon ik niet slapen. Een constante stroom van gedachten hield mij wakker. Tijdens een bezoek aan de huisarts kreeg ik te horen dat mijn accu leeg was. Oftewel een burn-out. ‘Ik? Een burn-out?!’ Degene die juist altijd sterk is. Waar nooit iets mee aan de hand is. Die klaar staat voor een ander en hulp biedt waar nodig? Ik schaamde mij en vond het destijds zwak van mijzelf. Zo snel mogelijk ging ik, in overleg met een verzuimconsulent, weer aan het werk. Na het werk was ik te moe of eigenlijk te uitgeput om te koken of om nog een activiteit te doen. Langer ziek thuis zitten was voor mij een ‘no go’. Wat achteraf gezien mijn herstel niet ten goede kwam.”
Persoonlijke waarden
“Terugkijkend deed ik werk dat totaal niet bij mij paste. Voor mij zijn onder andere waarden als vrijheid, autonomie, vertrouwen, verantwoordelijkheid, ontwikkeling, zingeving en creativiteit belangrijk in mijn werk. In de context waar ik toen in werkte was het lastig om vanuit deze waarden mijn werk te doen. Hoewel het contact met collega’s en leidinggevende overigens heel prettig was. Ik vond een andere baan waarin ik mij als en vis in het water voelde. Het werk heb ik jaren met veel plezier gedaan. Binnen deze organisatie heb ik verschillende rollen vervuld waarin ik veel heb kunnen leren. Door vertrouwen, steun, ruimte te krijgen, heb ik verschillende kanten van mijzelf verder kunnen ontwikkelen. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. In 2015 was het tijd voor een volgende stap. De stap om voor mijzelf te beginnen. Ik verlangde naar nog meer vrijheid en autonomie; mijn werk vormgeven op een manier die helemaal bij mij past. Dat is wat ik nu doe als zelfstandig coach.”
“Er is vertrouwen, kwaliteit is een belangrijke waarde evenals gelijkwaardigheid, persoonlijk contact en professionaliteit.”
Hoogsensitiviteit als eigenschap
“Er was echter één belangrijk puzzelstukje dat ontbrak. Dat was namelijk mijn hoogsensitiviteit. Als een rode draad liep het zoeken naar balans door mijn leven. Dan ging ik weer vol gas en vervolgens had ik weer tijd nodig om bij te tanken. Met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem. Ik kon de vinger er niet helemaal opleggen waardoor het kwam. Tijdens een workshop waarin het thema hoogsensitiviteit werd ingebracht, viel voor mij het laatste puzzelstukje op z’n plek. Door mijn eigen hoogsensitiviteit te erkennen en accepteren, richt ik nu mijn leven (en werk) in op een manier die bij mij past. Waardoor ik mij nu veel energieker voel. En daarnaast in plaats van het gevoel te kunnen hebben te overleven, leef. Met alle pieken en dalen die, mijns inziens, bij het leven horen.”
Rol binnen Hooggevoelig heel gewoon
“Toen ik tijdens een netwerkbijeenkomst van Hooggevoelig heel gewoon hoorde over Werkfit was ik dan ook direct enthousiast. Inmiddels verdeel ik samen met Jeroen Zweerts de aanmeldingen die binnenkomen in het kader van Werkfit. We koppelen klanten aan coaches die aangesloten zijn bij HGHG en houden contact met de coaches. Op dit moment zijn we nog aan het pionieren, opbouwen en uitbreiden. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen. De samenwerking met HGHG voelt heel goed. Er is vertrouwen, kwaliteit is een belangrijke waarde evenals gelijkwaardigheid, persoonlijk contact en professionaliteit.”
“De lat wordt vaak hoog gelegd. Perfectionisme lijkt regelmatig om de hoek te kijken.”
Overeenkomsten en uniciteit
“Nadat een aanmelding is binnengekomen, leg ik (of Jeroen) het eerste contact met een klant. Ik heb al zulke persoonlijke en bijzondere verhalen gehoord. Vaak hebben de mensen die ik spreek een burn-out gehad (of meerdere), last van (lichte) depressieve klachten en/of hebben vage lichamelijke klachten. De lat wordt vaak hoog gelegd. Perfectionisme lijkt regelmatig om de hoek te kijken. Van de mensen die ik spreek hoor ik dat ze zich heel goed op anderen kunnen afstemmen, voelen sfeer en emoties van anderen goed aan, maar hebben vervolgens ook snel last van alle prikkels die binnenkomen. Als ik doorvraag, dan hoor ik bij iedereen het verlangen om iets bij te willen dragen. Werk te willen doen dat bij hen past, waar je je kunt ontwikkelen, waar je ruimte krijgt, creatief kunt zijn, prikkels zelf kunt reduceren, vrijheid krijgt, afwisselend werk doet en waarde toevoegt. Ik spreek mensen die talenten, kwaliteiten en een rugzak vol ervaring hebben en die, naar mijn idee, het meest tot hun recht komen en waarde toevoegen wanneer zij werk doen vanuit hun uniciteit (geldt dat overigens niet voor iedereen?!). Tijdens die ontdekkingsreis, wil ik graag een steentje bijdragen. Door af te stemmen, te verbinden, te herkennen en erkennen, vertrouwen, kwaliteit en helderheid te bieden en te richten op kansen en mogelijkheden in mijn rol bij HGHG.”
Van klacht naar kracht
“Dat er enthousiast wordt gereageerd op de relatie tussen HGHG en het UWV, verbaast mij geenszins. Vaak hebben mensen al een lange zoektocht achter de rug. Soms zijn er zelfs verschillende diagnoses gesteld. Toch blijft men het gevoel houden dat het niet helemaal klopt. Als mensen vervolgens meer horen over de eigenschap hoogsensitiviteit, dan blijkt dat vaak een feest van herkenning te zijn. Geboren met de eigenschap hoogsensitiviteit en vervolgens bepaalde strategieën hebben ontwikkeld die ooit helpend waren, maar die op een gegeven moment juist tegenwerkten zoals het onderdrukken van gevoelens, het aanpassen aan de omgeving, controle willen houden, perfectionisme, enzovoorts. Met als gevolg bijvoorbeeld uitputting, spanning die zich vastzet in het lichaam en lichte depressie. Door in plaats van de focussen op klachten, je aandacht te richten op wat iemands talenten zijn, zicht te krijgen op je eigen ‘gebruiksaanwijzing’, kijken naar waar het verlangen zit, zelfvertrouwen te versterken, letterlijk in beweging te komen, kijken naar wat mogelijkheden zijn, kunnen mensen naar mijn idee een positieve wending geven aan hun leven en werk. En hierdoor werkfit worden en blijven!”
De kracht van vertragen, verstillen, natuur en beweging
“Naast mijn rol binnen HGHG, werk ik als natuur- en wandelcoach. Ik nodig mensen uit om met mij mee de natuur in te gaan. Om eerst te vertragen, verstillen en vervolgens letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. De natuur is een ongelooflijk sterke inspiratiebron. De beelden uit de natuur fungeren als metaforen die zeer effectief zijn om tot inzichten te komen. Je bedenk het niet. Je ervaart het. Vanuit ontspanning en op een natuurlijke manier waardoor duurzame veranderingen teweeg gebracht worden. Daarnaast heeft de natuur een bewezen positief effect op onze gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Door de natuur in te gaan, kom je (weer) in contact met wie je van nature bent. En van daaruit jouw unieke waarde toevoegt.”